Ingrediente:
-600 gr muschi de vitel
-condimente provensale(cimbru,rozmarin,cimbrisor,maghiran si oregano)
-sare,piper,ulei de masline,putin unt
-salata verde (eu am folosit tipul "mache")
-french dressing
Gratarul de vitel are cateva secrete pentru a iesi fraged si bine facut.
Si eu le-am descoperit in timp,dar mai ales dupa ce am stat printre francezi,care sunt maestri in prepararea vitelului.
Mai intai spalati bine muschiul de vitel. Taiati-l in 2 astfel incat sa obtineti 2 cuburi mari de carne.Nu va speriati ca e prea groasa si ca nu o sa se faca.Aceasta tehnica de preparare va va ajuta sa aveti un preparat exact ca la restaurantele de lux (stiti deja renumita "Buturuga de vitel").
Puneti bucatile de vitel intr-un castron cu apa rece in care ati pus 2 linguri de otet si lasati-le vreo 5 minute.Apoi scurgeti apa si spalati carnea cu apa rece.Astfel carnea va ramane frageda.Daca aveti vita si nu vitel,mentineti vreo 20 minute in apa cu otet.
Ungeti fiecare bucata de muschi cu ulei de masline si presarati condimente din abundenta pe toate partile. Puneti si putin piper si boia iute daca va place mai picant. Lasati fripturile astfel preparate la frigider minim o ora(ca sa imprumute toate miresmele plantelor aromatice). Remarcati ca nu am pus deloc sare pe friptura inainte de coacere.Sarea o vom pune la sfarsit pentru ca scoate apa din muschi si astfel va deveni tare.
Dupa o ora scoateti fripturile si lasati-le putin la temperatura camerei.Nu este bine sa puneti carnea rece pe gratar pentru ca se va intari .
Ungeti gratarul cu putin ulei de masline (il puteti sterge cu un servetel imbibat cu ulei).Dati focul la maxim si asezati gratarul. Cand e bine incins puneti bucatile de vitel.Acoperiti gratarul cu un capac metalic ca sa se patrunde mai bine. Este bine sa aveti la indemana un ceas la inceput pentru ca prepararea este rapida. Se lasa doar un minut la foc mare, apoi se reduce focul (sa fie putin mai mult de jumatate) si se mai lasa inca 1 minut in aceeasi pozitie.Apoi, folosind un cleste de bucatarie sau o paleta (nu intepati carnea), o miscati in alta pozitie tot pe aceeasi parte(e bine sa o rotiti la 45 grade pentru a avea un aspect grilat). O mai lasati inca 3 minute,deci in total 5 minute pe o parte.Ridicati capacul si o intoarceti,tot cu clestele, pe partea cealalta.Este important sa nu intepati carnea si nici sa nu o presati in timpul frigerii pentru ca toate sucurile trebuie sa ramana in interior. O lasati tot 5 minute(bineinteles ca la jumatatea timpului o miscati).
Acesti timpi sunt orientativi.Puteti sa ii modificati daca vreti mai in sange sau mai bine facuta.Oricum tehnica ramane aceeasi.
La sfarsit puneti fripturile intr-un vas termorezistent.Ungeti-le cu putin unt si presarati sare pe toate suprafetele.Asezati capacul peste vas si lasati vreo 5 minute.
Serviti cu salada verde rece cu dressing frantuzesc.Merge foarte bine cu un vin de Bordeaux!
Pofta buna!