Manga Thai este o reteta clasica thailandeza, care propune o combinatie uimitoare de somon proaspat cu sos fin si parfumat de mango. Daca va plac fructele exotice si somonul, atunci nu puteti refuza acest deliciu rafinat. Se serveste cu orez. Eu am preferat sa asortez cu orez cu ananas, atat pentru a combina gusturile fructelor exotice, cat si pentru o prezentare mai festiva.
Ingrediente:
-4 fileuri de somon proaspat
-un fruct de mango proaspat
-o lamaie (vom folosi coaja razuita)
-4 linguri vin sec
-4-5 catei de usturoi
-2 fire de ceapa verde
-4 linguri sos soia (light)
-300 ml smantana (de preferat cea lichida)
-3 linguri ulei de masline
-sare
-un ardei iute uscat (optional)
Se scoate pielita cu solzi de pe fileurile de somon, se spala si se taie in cuburi mari.
Se incinge uleiul de masline intr-o tigaie (cel mai bine e in wok), se adauga feliile de usturoi.
Dupa ce s-a calit putin usturoiul, se pune si somonul cubulete.
Cat timp se prajeste somonul, macinati 1-2 catei de usturoi si adaugati-i in tigaie. Nu amestecati prea mult ca sa nu se desfaca somonul in bucatele. Lasati cate un minut pe fiecare parte.
Apoi scoateti tot din tigaie. Somonul nu trebuie sa fie foarte bine patruns, ci doar rumenit la suprafata.
Caliti ceapa in uleiul ramas si apoi o indepartati si pe ea.
Turnati vinul peste ulei, sosul de soia si smantana lichida si amestecati continuu. Lasati sa fiarba cateva minute.
Apoi adaugati cubuletele de mango in sos si lasati-le sa fiarba 2 minute.
Adaugati somonul, cu usturoi si ceapa verde, ardeiul iute(daca vreti picant), putina sare si mai lasati vreo 2 minute sa se amestece gusturile.
La sfarsit, puneti o lingurita cu varf de coaja rasa de lamaie, opriti focul, amestecati si... gata!
Se serveste fierbinte, in boluri, cu mult sos si garnitura de orez.
Eu am servit cu ananas umplut cu orez exotic.
Pofta buna!