Orezul prajit este un mod specific de preparare in bucataria asiatica( "fried rice"). " Mandarin fried rice" este un preparat chinezesc traditional. Este un mod mai sofisticat de a face orezul prajit, numele "mandarin" sugerand nivelul ridicat de cultura gastronomica. "Mandarini" era numele inaltilor demnitari din China feudala, deci orezul preparat pentru ei trebuia sa fie cu totul special, sa se deosebeasca de mancarea oamenilor de rand. Preparatul original este o adevarata capodopera de stil si gusturi si, de aceea, modul de prezentare trebuie sa fie pe masura.
Ingrediente:
-250 grame de orez cu bobul lung (va recomand Basmati integral)
-3 linguri de ulei
-o legatura ceapa verde
-3 catei usturoi
-un ardei iute rosu
-ardei Cayenne uscat
-ghimbir proaspat (cat o nuca)
-ardei gras tocat marunt
-2 oua
-traditional se pun niste carnati chinezesti, dar reteta se face si cu crab, creveti sau jambon
(eu am pus 2 ciuperci tocate pentru ca am vrut sa fie vegetarian)
-sos soia
-sare
-piper alb
In plus am mai adaugat si muguri de boabe de fasole (in bolul din centru se vad ca niste firisoare alb-verzui sidefii). La restaurantul chinezesc unde am mancat "orez mandarin" asa pregatea bucatarul reteta. Am intrebat ce sunt, mi-a zis ca sunt germeni de fasole si simbolizeaza energia acestui preparat. Dupa cum am mai zis, la chinezi totul ascunde un concept filozofic...
Mai intai fierbeti orezul in multa apa cu sare si o lingura de ulei. Dupa ce a trecut timpul de fierbere mentionat pe cutie (sau mai bine cu 1 minut mai devreme), scurgeti apa si puneti capacul. Orezul isi va definitiva fierberea la aburi.
Bateti ouale si faceti o omleta moale.
Intr-o tigaie speciala puneti 3 linguri de ulei la incins. Cand sfaraie uleiul, e momentul sa incepeti sa adaugati ingredientele. Incepeti cu ghimbirul pe care l-ati curatat si tocat mai inainte.
Adaugati usturoiul, ceapa verde, ardeiul si ciupercile.
Cand sunt aproape facute, adaugati orezul racit si omleta feliata marunt. Amestecati.
Dupa un minut puneti si sosul de soia(dupa gust), mugurii de fasole, sare si piper. Mai amestecati de 2 ori si opriti focul.
Se serveste imediat, alaturi de preparate de carne traditional chinezesti.
Eu am decorat cu salata chinezeasca, dar puteti sa ornati cum vreti. Important este sa puneti toata cantitatea pe un platou si fiecare sa se serveasca ( principiul servirii sugereaza comunicarea si apropierea mesenilor. Este foarte sanatos si subliniaza faptul ca hrana este atat pentru trup, cat si pentru suflet).
Timpul petrecut pentru a aranja o masa este la fel de important ca si prepararea propriu-zisa, asa ca este foarte important sa acordati atentie acestui detaliu.
Pofta buna!