miercuri, 19 august 2009

Pui "Vis picant de mango" (pui thailandez cu mango si curry)

Bucataria thailandeza este recunoscuta in intreaga lume pentru rafinamentul sau. Stilul Thai va aduce o fantezie de culori si o combinatie incendiara de arome asiatice, de care sunt convinsa ca va veti indragosti... de la prima vedere.

Deoarece promoveaza folosirea in exclusivitate a ingredientelor proaspete, a numeroaselor plante aromatice cu efecte terapeutice si reducerea cantitatii de grasimi, stilul Thai este printre cele mai sanatoase moduri de a gati din lume. Asa ca nu e de mirare de ce este atat de in voga printre toate celebritatile internationale.

Ce cred eu ca o sa va incante (asta daca nu sunteti deja entuziasmati) este ca bucataria asiatica va pretinde un timp foarte redus pentru pregatirea retetelor, gratie modului de preparare la foc iute care imbina rapid buchetul de arome.

Ingrediente:
-2 bucati piept de pui dezosat si fara pielita
-un mango bine copt
-2 linguri ulei de masline
-sos soia
-pasta curry
-ardei iute uscat (3 bucati):dar puteti sa adaptati dupa gust
-boia de ardei dulce, ghimbir si coriandru verde tocat fin(ultimele nu sunt neaparat necesare daca nu le gasiti)


Spalam bine, cu apa rece, fructul de mango. Mango este bine copt daca este putin moale la presare (daca e prea moale e deja trecut, daca e prea tare nu e copt, dar il puteti lua si se va coace acasa daca il tineti acoperit cu hartie intr-o incapere luminoasa). Curatatam coaja si scoatem miezul. Taiem felii si apoi cubulete. Cantitatea de mango se imparte in 2 portii: din prima veti prepara sosul super picant de mango, iar cealalta va ajunge in tigaie impreuna cu puiul.



Aliniere în centru


Amestecam cubuletele pregatite pentru sos cu 2 ardei iuti uscati(atentie, va iesi foarte iute). Daca nu sunteti siguri ca puteti tolera un gust extrem de picant, puneti mai putin si eventual apoi mai adaugati.


Asa arata sosul picant de mango cu chilli (dupa mixare). Il punem in boluri mici si il dam la frigider pana e gata totul. Pastrati o lingura de sos si pentru prepararea puiului.


Amestecati o lingura din sosul de mango cu 2 linguri sos soia si o lingurita cu varf pasta curry.


Taiati puiul fasii mici si subtiri. Amestecati puiul cu sosul . Incingeti 2 linguri de ulei de masline in tigaie (e bine sa aveti un wok, dar merge si intr-o tigaie inalta de teflon). Puneti puiul aromat si amestecati mereu. Cand e aproape gata (adica sosul a scazut foarte mult si e gros), adaugati si boia , sare, ghimbir macinat si coriandru tocat. Puneti si cubuletele ramase de mango. Mai lasati doar un minut si e gata.

Varianta mea a fost un pic diferita pentru a adauga un plus de savoare. Am fript fileurile de pui condimentate cu boia, sare, chilli, ghimbir si coriandru uscat. Le-am taiat fasii si apoi le-am pus in tigaie cu ulei de masline. Am adaugat sosul de soia si mango (vezi mai sus modul de preparare).


Dupa 2 minute am pus si cubuletele de mango si , in 3 minute, a fost gata totul. Astfel am subliniat aceasta ametitoare nebunie de arome cu un gust putin "afumat" de gratar.

Asa arata preparatul final. Are un gust picant-dulce.



Se aranjeaza frumos un platou de servire. Ca garnitura am servit orez Basmati in 3 culori fiert (e delicios si nelipicios). Realizati pe platou un degrade de culoare si arome: puneti bolul mic de sos mango (cel mai colorat, dar si cel mai iute), o portie de pui cu mango si curry (carnea va fi bine patrunsa de arome, mai putin picanta si colorata) si un bol de orez fiert (un gust neutru, cu un aspect vesel, gata sa se imprieteneasca cu toate celelalte vedete aromatice).


Se serveste fierbinte. Stingeti gustul hot al mancarii cu un pahar de vin alb sau rose foarte rece!



Pofta buna!