joi, 20 august 2009

Rata "Visul vanatorului" (friptura de rata cu sos vanatoresc)

Aceasta reteta are peste 100 de ani vechime in familia mea. Eu am vazut-o, si evident am si mancat-o, acasa la bunicii mei. Tataie era un pasionat vanator si deseori pregatea el friptura de vanat. Noi, nepotii, ne invarteam mereu in bucatarie pe langa el. Cand l-am intrebat de unde stie reteta, mi-a zis ca o stie din copilarie, de la tatal lui.
Chiar daca nu avem la indemana o rata salbatica, putem sa pregatim aceasta rafinata reteta si cu rata domestica. La final, carnea va fi atat de gustoasa, incat cu greu veti mai intalni ceva atat de inmiresmat si fraged. Gustul picant-acrisor al sosului, ametit de taria vinului negru, va desavarsi acest platou vanatoresc.

Ingrediente:
-2 bucati piept de rata
-un morcov
-o ceapa
-o lamaie
-cateva frunze de salata verde pentru ornat
-o cana vin rosu sec
-200 gr masline negre
-2 linguri bulion
-3 linguri ulei de masline
-piper boabe sau macinat
-cimbru uscat
-o foaie de dafin
-ardei iute uscat

Cand preparati aceasta reteta e bine sa aveti companie, sa aveti cu cine sa povestiti intamplari din copilarie, din excursii, pentru ca dureaza aproape o ora si jumatate. Efortul vostru e minim, nu trebuie decat sa-i mai aruncati ratei din cand in cand cate o privire si sa mai amestecati.
Rata "cere" singura condimentele pe masura ce se face.

Intai spalati pieptul de rata cu apa rece si il feliati. Curatati morcovul de coaja si ceapa, spalati-le bine.Puneti o tigaie pe foc cu o cana de apa si 3 linguri de ulei. Adaugati feliile de rata,morcovul intreg si ceapa. Presarati putina sare (nu puneti multa pentru ca maslinele sunt deja sarate).

Puneti capacul si lasati focul mic. Acum practic ati terminat munca. Nu mai trebuie decat sa urmariti din cand in cand si sa mai amestecati. Vanatorii isi lasau trofeele sa se fac la foc mocnit si in acest timp povesteau cum le-au capturat.Din cauza asta reteta originala nu prea cere efort, dar dureaza asa de mult.

Dupa vreo 45 de minute scoateti morcovul si ceapa. Adaugati bulionul, cana de vin, cimbrul, ardeiul iute (dupa gust), cateva boabe de piper si maslinele.

Dupa vreo 10 minute puneti cateva felii de lamaie (cu coaja) si o frunza de dafin. Mai lasati inca 10 minute, dar acum fara capac ca sa scada sosul.

La final, scoateti rondelele de lamaie si frunza de dafin. Miroase intr-adevar imbietor, sigur vor veni si ceilalti in bucatarie sa vada ce se intampla.

Pregatiti platoul de servire decorat cu salata verde si lamaie proaspata. Adaugati si morcovul taiat fasii subtiri.
Eu am servit cu garnitura de orez si lipie de casa.

Va doresc pofta buna!

P.S:
"Bucurati-va de tot ce aveti si faceti totul cu pasiune.
Amintirile sunt acele lucruri simple, dar care ne marcheaza prin intensitatea sentimentelor...
Fiecare clipa poate crea o amintire frumoasa...daca vine din suflet! "

Daca v-a placut reteta, poate v-ar interesa si:

Rata parfumata in sos de vin rosu

Rata cu smochine

Pulpe de rata cu varza calita

Picture 031 Picture 267 Picture 043