vineri, 28 august 2009

Pui la cuptor "Rendez-vous francais" ( Pui intens aromat cu glazura fina de portocale, miere si mustar de Dijon)

Adevarata bucatarie franceza este un spectacol de gusturi, o galerie de combinatii rafinate si deosebit de fine, incat nu se poate sa nu te cucereasca.
Se spune ca "esti ceea ce mananci", iar francezii sunt recunoscuti ca fiind gurmanzi de neegalat. Mancarurile lor sunt extrem de atent preparate pentru a obtine acel sublim culinar pe care doar in Franta il vei gusta. Francezii gatesc din pasiune, pentru ei gatitul este unul din mijloacele de seductie. Cultura gastronomica este ridicata la rang de arta, de aceea bucataria franceza poate fi destul de dificila pentru cei fara experienta.
Acest fel de mancare, nu foarte dificil, prezinta o interpretare personala a puiului frantuzesc clasic cu mustar de Dijon. Reteta imbina " la cuisine francaise" cu cateva accente asiatice pentru a va oferi un "rendez-vous" de neuitat.

Arta culinara frantuzeasca va ofera o desfatare totala a simturilor(vaz, miros si gust). Retetele frantuzesti seduc intr-un mod rafinat, oferind o experienta sublima la fiecare degustare. In general, portiile sunt extrem de mici. Estetica desavarsita te face sa te indragostesti de la prima vedere si esti total cucerit dupa prima degustare, deoarece stilul frantuzesc echilibreaza perfect aromele, incat esti coplesit de finetea gustului. Seductia culinara frantuzeasca considera ca nu trebuie sa te saturi din ceva ce este prea bun. Intotdeauna lasa loc pentru putin mai mult, asta ca sa mentina interesul (in nici un caz francezii nu se satura cu portiile lor "petites", ci mananca putin din mai multe feluri).
Mancarea frantuzeasca este intotdeauna acompaniata de vin, la fiecare fel de mancare se serveste alt tip de vin. Pentru " Puiul frantuzesc cu glazura de portocale, miere si mustar " se recomanda un vin rose rece, cu un buchet intens fructat.

Ingrediente:
-2 pulpe de pui
-mustar de Dijon
-miere
-sos picant de chili
-sos soia
-sos de stridii
-coriandru, menta, oregano, cimbru proaspete
-usturoi
-ardei iute
-ghimbir proaspat
-piper
-lamaie
-portocale
-suc de rosii

Se spala si se taie in 2 fiecare pulpa de pui.
Este bine sa aveti plantele aromatice proaspete pentru a oferi un gust mai intens parfumat (in poza avem coriandru, menta si oregano).

Se toaca fin plantele aromatice si se pun peste pui.

Apoi adaugati putina sare, usturoi macinat (2 catei), chili tocat (dupa gust), ghimbir proaspat razuit (o lingurita cu varf).
Faceti un amestec din suc de rosii (150 ml), 3 linguri sos soia, o lingura sos de stridii, piper si 2 linguri suc de lamaie.

Adaugati sosul peste pui, amestecati bine si lasati puiul la marinat in frigider vreo 10 ore.

Tapetati o tava cu folie de aluminiu si asezati pulpele. Incingeti cuptorul la 200 grade si introduceti tava. Dupa 10 minute reduceti temperatura la 180 grade.

Intre timp va ocupati de glazura. Stoarceti o portocala bine coapta si amestecati sucul cu 3 linguri de miere si 2 linguri de mustar de Dijon fin. Amestecati pana se omogenizeaza bine sosul. La sfarsit puneti cateva picaturi sos de chili (atentie ca e foarte iute).

Puneti amestecul pe foc si lasati sa dea in clocot, apoi reduceti focul si amestecati continuu timp de 2 minute.

Scoateti tava din cuptor (deja a stat vreo 30 minute). Jumatate din sosul de mustar il puneti peste pulpe si mai dati iar 10 minute la cuptor, pana se rumenesc frumos.

Cand au o culoare frumoasa brun-aurie, scoateti tava.

Restul de sos il amestecati cu o lingura sos de soia, o lingura de sos de stridii si inca o lingura de miere. Lasati-l un minut la foc mic si astfel obtineti o glazura fina, consistenta.


Luati cu grija fiecare bucata de pui, asezati-o in tigaie si rulati-o prin glazura, astfel incat toate partile sa fie bine acoperite de glazura de portocale, miere , mustar si sosuri asiatice.
Se serveste cu orez basmati integral si se decoreaza cu jumatati de portocale.

Sfatul meu este sa serviti fierbinte si sa stoarceti portocalele peste orez chiar in momentul servirii. Va fi o combinatie perfecta pentru acest pui. Orezul meu a avut mici bucatele de chili rosu, germeni incoltiti de fasole si coriandru proaspat. Gustul si aspectul orezului trebuie sa fie cat mai neutru, pentru a reliefa exuberanta coloristica si aromatica a puiului. De aceea, este bine sa stropiti orezul cu suc proaspat de portocale, pentru a-l mai scoate putin din anonimat si pentru a integra complet gusturile.


Pofta buna!

Sau... " Bon appetit!"

Daca v-a placut reteta, poate v-ar mai interesa si:

Pui cu sampanie si struguri albi

Pui cu mustar de Dijon cu coacaze negre

Pulpe de pui "Amour de Provence"

Picture 134 Picture 148 Picture 062