sâmbătă, 29 august 2009

"Romantic night"( Pui cu zmeura si menta, flambat cu cogniac)

Reteta "Romantic night" este creata pentru ocazii speciale. Este o combinatie de doua retete:1) Pui " Vis romantic de zmeura" (pui cu zmeura, flambat in cogniac) si 2)"Pui in doua culori" (Pui cu 2 sosuri: sos de zmeura si lemon grass si sos de iaurt cu menta si coriandru).
Aceste retete, de inspiratie personala, au influente franceze, elvetiene si cateva accente asiatice, acestea reprezentand regiunile culinare pe care le prefer.
Rezultatul a fost spectaculos, aromele sunt delicioase si intreg procesul de pregatire este un adevarat rasfat pentru vaz si miros... Gustul va fi entuziasmat de magia combinatiilor abia peste cateva ore, deoarece, trebuie sa va zic, ca trebuie sa lasati puiul la marinat macar 5 ore.
Puteti considera pregatirea acestei cine romantice ca un joc de arome si culori. Reteta are acel "je ne sais quoi" seducator specific frantuzesc. Pregatita atent, cu arome proaspete, este un adevarat cadou culinar pentru cel ce o serveste.
Puiul cu zmeura si menta este un preparat ce echilibreaza contrastele:dulce-sarat, fierbinte- racoritor. Culorile dominante (rosu si alb) reprezinta bucuria vietii, care sugereaza influentele franceze, dar si simbolistica asiatica.

Ingrediente
-piept de pui
-zmeura, capsuni
-iaurt sau crema de branza dulce
-lemon grass (lamaita)
-menta verde proaspata
-coriandru proaspat (optional)
-cogniac
-vin rosu
-o portocala
-putina zeama de lamaie
-sare, piper, chili

Se desface prima frunza de pe tulpina de lemon grass. Se taie capetele si se sectioneaza pe mijloc.

Apoi se taie foarte marunt. Are o aroma puternica de lamaie.

Se spala puiul si se taie cubulete. Se spala si se toaca verdeata, se adauga lemon grass si chili tocat.

Se adauga cateva fructe pasate peste toate ingredientele.

Se face o marinata din suc de portocale cu putin suc de lamaie,vin rosu si cogniac.

Cogniac puneti putin.

Adaugati marinata peste pui.

Acoperiti si dati la frigider minim 5 ore.

Faceti un sos din iaurt, sare,ulei si menta. Puneti si coriandru verde daca aveti.

Dati la frigider o ora inainte de servire.

Sosul de zmeura il faceti chiar inainte de servire. Amestecati in blender zmeura cu lemongrass.

Puneti si o lingura de fructoza.

Acum divizati cantitatea de pui in doua.
O parte o puneti pe tepuse si o faceti frigarui. Va fi servit cu cele 2 sosuri si va fi "Pui in doua culori" (jumatatea asiatica a prezentarii).
Cealalta parte va fi prezentata intr-un fondue, avand un mod de preparare franco-elvetian (" Pui romantic cu zmeura").

Garnitura este de orez basmati fiert, amestecat cu aroma de trandafiri, suc proaspat de portocale si putin piure de zmeura. Se prajeste in stil asiatic si se serveste in boluri, decorate cu felii de capsuni.


Frigaruile de pui...

Mai intai le coaceti putin in tigaie cu ulei de masline (o lingura), pana sunt aproape facute.

Intre timp, puneti in putin ulei incins si restul de pui.

Mai adaugati putin vin rosu si sare.

Cand primul fel e gata, definitivati frigaruile la grill. Trebuie lasate foarte putin. Doar cat sa capete culoare. Gratarul trebuie uns cu putin ulei inainte si sa fie bine incins.

Decorati un platou cu cele doua sosuri reci, dispuse concentric.

Asezati frigaruile de pui si decorati cu zmeura si capsuni.

Puneti puiul cu sos de zmeura si vin intr-un bol si asezati-l peste gratarul de fondue.

Daca vreti, puteti sa-l si flambati inainte de servire.

Cina se serveste la lumina lumanarilor, evident...

Pofta buna!