luni, 17 august 2009

Sos Tzatziki (origine Grecia)


Aceasta reteta o stiu de la o fosta colega de-a mea de facultate, originara din Salonic. Ea mi-a zis secretul unui tzatzichi delicios. Este un sos simplu de facut, care merge de minune cu orice tip de carne la gratar, cartofi prajiti sau la cuptor. Combinatia de castravete, iaurt si usturoi este foarte racoritoare si aduce un plus de savoare pe masa dumneavoastra. Grecii sunt foarte mandri de aceasta reteta si , trebuie sa recunosc, au si de ce.

Ingrediente:
-300 gr iaurt gras (dar merge si cu cel degresat)
-castravete
-ulei masline
-sare
-usturoi
-otet sau suc de lamaie


Iaurtul se scurge de zer si se pune intr-un bol. Se pune sare dupa gust. Se adauga si o lingura de ulei de masline. Se amesteca bine pana iaurtul devine o crema.
Razuiti castravetele si stoarceti-l bine inainte de a-l pune in sos. Adaugati 1-2 catei de usturoi macinati (dupa gust).Incorporati prin amestecare si sucul de lamaie (sau otetul). Se pune otet dublul cantitatii de ulei(deci 2 linguri).
Gustati si mai potriviti de sare si ,eventual, piper.

Se lasa la frigider o ora si se serveste rece.
Delicios, racoritor, numai bun intr-o zi de vara!

Pofta buna!