Este absolut incredibila aceasta reteta de cheese cake New York! Mie imi place foarte mult cheese cake pentru ca este o prajitura extrem de delicioasa, racoritoare si mai ales... inventiva. Poate fi facuta cu aproape orice va place. Gustul fin si cremos de cheese cake este contrastat perfect de crusta crocanta de biscuiti cu migdale si nuci. Combinatia fina si aromata este acoperita sublim de o glazura de jeleu fructat, care completeaza perfect magia acestui desert.
Desi gastronomia americana nu exceleaza prin fineturi deosebite, trebuie sa recunosc ca aceasta reteta de cheese cake este una foarte reusita si poate concura cu alte deserturi renumite.
Ingrediente:
-800 gr branza dulce fina 0% grasimi (sau ce alta branza dulce aveti)
-250 ml smantana degresata
-200 gr fructoza sau zahar
-2 portocale, 3 nectarine
-jeleu sau dulceata de portocale
-2 oua
-3 linguri cu varf de amidon de porumb si o lingura de faina
-esente vanilie, migdale
-80 gr unt
-10 biscuiti digestivi
-100 gr migdale macinate, 100 gr nuci macinate
-dulceata de portocale
-fulgi de migdale pentru decor
Puneti untul la topit. Rupeti biscutii in bucati mici, amestecati cu 50 gr fructoza. Puneti si un bol de migdale.
Adaugati inca un bol de nuci macinate si apoi amestecati cu untul topit. Puneti si trei picaturi de esenta de migdale.Daca nu aveti nuci si migdale, merge sa folositi numai biscuti(300 gr).
Amestecati cu mainile pana se omogenozeaza totul.
Puneti compozitia intr-o tava cu inel, unsa cu unt si pudrata cu faina.
Coaceti la 160 grade, timp de 5-7 minute sau pana se rumeneste foarte putin.
Bateti smanatana lichida cu 100 gr fructoza pana obtineti o frisca foarte tare
Puneti frisca la frigider pana faceti restul compozitiei.
Bateti bine branza dulce. Adaugati 100 gr fructoza (zahar), esenta vanilie, coaja rasa de la o portocala, sucul de la o jumatate de portocala, 3 linguri cu varf maizena si o lingura faina.
Mixati la turatie moderata si apoi 2 minute la turatie mare.
Cand totul e omogen, adaugati pe rand si ouale si mixati bine.
Scoateti frisca din frigider. Frisca se incorporeaza treptat in amestecul de branza, cu spatula sau lingura.
Turnati compozitia de branza peste blatul racit.
Incingeti cuptorul la 180 grade. Coaceti primele 10 minute la 180 gr, apoi reduceti la 160 grade si continuati coacerea pana la 45 minute sau pana se intareste compozitia (centrul va ramane moale). De aici puteti sa alegeti daca vreti sa faceti glazura sau nu. Daca va grabiti, atunci lasati in total o ora la cuptor (pana capata o culoare aurie) si apoi glazurati cand e rece cu dulceata.
Daca vreti sa faceti voi crusta, atunci decojiti 3 nectarine si taiati-le cuburi mici.
Caliti nectarinele cu sucul de la o portocala, 2 linguri fructoza, scortisoara si o lingurita esenta vanilie.
Amestecati 100 ml smantana lichida cu o lingurita maizena si o lingurita esenta vanilie.
Turnati amestecul de smantana peste fructe si lasati putin, la foc mic, pana se leaga sosul.
Dupa ce a stat prajitura vreo 40-50de minute in cuptor (deci e aproape gata), scoateti tava si puneti glazura de fructe.
Coaceti inca 15 minute, apoi scoateti iar tava. Incingeti cuptorul la 200 grade. Puneti 100 ml smantana amestecata cu o lingura zahar si vanilie peste glazura de fructe. Mai lasati inca 10-15 minute la cuptor. Nu va speriati daca va incepe sa se umfle si sa curga smantana. Opriti focul si lasati prajitura in cuptorul inchis. Se va forma o crusta foarte frumoasa.
Cand e aproape racita, ungeti suprafata prajiturii cu jeleu de portocale si decorati cu fulgi de migdale.
Lasati la frigider minim 5 ore, cel mai bine o noapte, pana taiati prajitura.
Veti fi incantati de gustul racoritor si parfumat al acestui desert de vis.
Pofta buna!