vineri, 18 septembrie 2009
Kir Royal
Kir-ul este un cocktail alcoolic celebru, care isi are originile in Franta, orasul Dijon. Meritul acestei ingenioase combinatii ii apartine lui Felix Kir(1876-1968), primarul orasului Dijon, care obisnuia sa-si trateze invitatii cu aceasta bautura, promovand astfel valorile gastronomice specifice Burgundiei.
Original, kirul era compus din lichior de coacaze negre (creme de cassis) si vin alb si se numea "blanc cassis". In secolul 19, lichiorul de coacaze reprezenta 1/3 , dar astazi, Asociatia Internationala a Bartenderilor recomanda folosirea lichiorului doar 1/9 din total.
Personal, am incercat reteta originala (1/3) si e... tres bon.
Kirul Royal se face cu sampanie in loc de vin.
Exista o larga varietate de kir-uri: Kir Royal (cu sampanie), Kir Petillant (cu vin spumant), Kir Imperial (cu lichior de zmeura), Cardinal (cu vin rosu), Kir Normand (cu cidru normand),Kir Peche (cu lichior de piersici) si multe altele.
Ingrediente pentru Kir Royal:
-creme de cassis (lichior de coacaze negre)
-sampanie rece
Udati marginea unui pahar de sampanie si asezati paharul cu gura in jos intr-un bol cu zahar. Astfel veti obtine o margine marmorata, care seamana cu zapada (picaturile de apa vor forma "fulgii de zapada"). Aspectul "inghetat" al paharului sugereaza continutul racoritor.
Turnati o treime din pahar lichior de coacaze.
Unpleti restul paharului cu sampanie si aveti un Kir Royal.
Se serveste rece, ca aperitiv.
Enjoy!