Pastravul curcubeu este un un peste foarte gustos, iar aceasta reteta de pastrav asiatic va va incanta cu cele mai apetisante arome. Intr-un moment de inspiratie, am combinat cele mai renumite plante aromatice specifice Asiei pentru un preparat absolut irezistibil. Fraged si delicat, plin de savoare, cu un sos fin de vin , pastravul curcubeu este... atins de magia Rasaritului.
Pentru un astfel de preparat de peste, garnitura trebuie sa fie pe masura. Am facut o reteta originala de "Coktail asiatic de fructe de mare cu taitei" autentici din Beijing( din faina de orez) si Japonezi ("Sabo"- din faina de hrisca). Am optat pentru acest mix, pentru a uni gastronomia chinezeasca cu cea japoneza, dar si pentru ca hrisca este simbolul averii, acest preparat fiind un omagiu regal pentru cei mai rafinati gurmanzi.
Ingrediente:
-3 pastravi curcubeu
-o lingura de unt si o lingura ulei de masline
-100 ml vin rose (sau alb)
-o lingura sos soia light
-o lingura sos de stridii
-o lamaie verde
-o tulpina lemongrass (lamaita)
-coriandru verde, oregano proaspat
-amestec condimente chinezesti "5 arome"
-3 catei usturoi
-sare, piper, ardei iute Cayenne
-pt garnitura:taitei Beijing si Soba (dar merg si taietii clasici de soia), 100 gr calamar inele congelat, 100 gr creveti decorticati congelati, 100 ml smantana lichida light, o lamaie verde, usturoi
Reteta de Taitei "Cocktail asiatic de calamar si creveti" se gaseste in sectiunea Retete China.
Acum ne ocupam de peste.Spalati bine pestele si uscati-l cu un servet curat.
Amestecati intr-un bol sosul de soia cu sosul de stridii,sucul de la un lime, sare, o lingurita miere, piper, chili tocat, coriandru si oregano tocat, 1/2 lingurita amestec condimente chinezesti(5 arome).
Taiati tulpina de lemongras in 2 pe lungime. Introduceti in burta fiecarui peste cateva fasii de lemongrass, o frunza de coriandru proaspat si cateva frunze de oregano proaspat.
Ungeti pestele cu amestecul de soia si lasati la frigider o ora, sa se marineze bine.
Topiti untul si adaugati si lingura de ulei de masline, caliti putin usturoiul macinat.
Adaugati pestele, prajiti cate 2 minute pe fiecare parte.
Adaugati vinul, puneti capacul mai lasati 6 minute sa clocoteasca.
Din cand in cand puneti sos peste pastravi cu lingura, dar sub nici o forma nu mai intoarceti pestii, pentru ca se vor rupe.
Dupa 10 minute sunt gata, mai lasati-i putin in tigaia cu capac sa se raceasca putin inainte sa ii scoateti. Serviti cu suc de lime si coriandru tocat.
Asa arata prima varianta de prezentare : Pastrav Asian Style " Curcubeu la Rasarit de Soare".
Este un platou pentru o persoana, dar intrucat in cultura asiatica mancarea se pune pe mijlocul mesei, am facut si varianta 2, pentru 2 persoane:
Un bun companion pentru acest regal gastronomic este un vin rose, datorita caracterului sau tanar, jucaus cu un buchet proaspat si fructat.
Pofta buna!