miercuri, 9 septembrie 2009

Pastrav "Curcubeu la Rasarit de Soare"(Pastrav Asian Style cu taitei "cocktail asiatic de calamar si creveti')

Pastravul curcubeu este un un peste foarte gustos, iar aceasta reteta de pastrav asiatic va va incanta cu cele mai apetisante arome. Intr-un moment de inspiratie, am combinat cele mai renumite plante aromatice specifice Asiei pentru un preparat absolut irezistibil. Fraged si delicat, plin de savoare, cu un sos fin de vin , pastravul curcubeu este... atins de magia Rasaritului.
Pentru un astfel de preparat de peste, garnitura trebuie sa fie pe masura. Am facut o reteta originala de "Coktail asiatic de fructe de mare cu taitei" autentici din Beijing( din faina de orez) si Japonezi ("Sabo"- din faina de hrisca). Am optat pentru acest mix, pentru a uni gastronomia chinezeasca cu cea japoneza, dar si pentru ca hrisca este simbolul averii, acest preparat fiind un omagiu regal pentru cei mai rafinati gurmanzi.

Ingrediente:
-3 pastravi curcubeu
-o lingura de unt si o lingura ulei de masline
-100 ml vin rose (sau alb)
-o lingura sos soia light
-o lingura sos de stridii
-o lamaie verde
-o tulpina lemongrass (lamaita)
-coriandru verde, oregano proaspat
-amestec condimente chinezesti "5 arome"
-3 catei usturoi
-sare, piper, ardei iute Cayenne
-pt garnitura:taitei Beijing si Soba (dar merg si taietii clasici de soia), 100 gr calamar inele congelat, 100 gr creveti decorticati congelati, 100 ml smantana lichida light, o lamaie verde, usturoi

Reteta de Taitei "Cocktail asiatic de calamar si creveti" se gaseste in sectiunea Retete China.

Acum ne ocupam de peste.Spalati bine pestele si uscati-l cu un servet curat.
Amestecati intr-un bol sosul de soia cu sosul de stridii,sucul de la un lime, sare, o lingurita miere, piper, chili tocat, coriandru si oregano tocat, 1/2 lingurita amestec condimente chinezesti(5 arome).

Taiati tulpina de lemongras in 2 pe lungime. Introduceti in burta fiecarui peste cateva fasii de lemongrass, o frunza de coriandru proaspat si cateva frunze de oregano proaspat.

Ungeti pestele cu amestecul de soia si lasati la frigider o ora, sa se marineze bine.

Topiti untul si adaugati si lingura de ulei de masline, caliti putin usturoiul macinat.

Adaugati pestele, prajiti cate 2 minute pe fiecare parte.

Adaugati vinul, puneti capacul mai lasati 6 minute sa clocoteasca.

Din cand in cand puneti sos peste pastravi cu lingura, dar sub nici o forma nu mai intoarceti pestii, pentru ca se vor rupe.

Dupa 10 minute sunt gata, mai lasati-i putin in tigaia cu capac sa se raceasca putin inainte sa ii scoateti. Serviti cu suc de lime si coriandru tocat.

Asa arata prima varianta de prezentare : Pastrav Asian Style " Curcubeu la Rasarit de Soare".
Este un platou pentru o persoana, dar intrucat in cultura asiatica mancarea se pune pe mijlocul mesei, am facut si varianta 2, pentru 2 persoane:

Un bun companion pentru acest regal gastronomic este un vin rose, datorita caracterului sau tanar, jucaus cu un buchet proaspat si fructat.
Pofta buna!