sâmbătă, 12 septembrie 2009
Pui cu mustar de Dijon cu coacaze negre " Veritable Francais"
Puiul cu mustar de Dijon cu coacaze negre este un veritabil regal gastronomic francais. Cand am vizitat orasul Dijon, capitala regiunii Bourgogne, evident ca m-am intors cu o multime de suveniruri culinare. Sortimentele artizanale de mustar, cu diferite arome, pe care le poti gasi in multe magazine locale impresioneaza prin culoare si creativitatea combinatiilor.
Acest preparat de pui reuneste toate simbolurile culinare din Dijon (care nu degeaba a devenit prefectura departamentului Cote d'Or): mustarul cu coacaze negre, dressingul francais si lichiorul regional de coacaze negre( creme de cassis).
Ingrediente:
-2 fileuri piept de pui
-ulei masline
-dressing francais( se gaseste in orice supermarket)
-mustar de Dijon cu coacaze negre
-lichior de coacaze negre
Daca nu aveti mustarul original, atunci e foarte simplu sa il faceti voi. Cumparati mustar de Dijon cu boabe de mustar (acesta sigur il gasiti in supermarket) si il amestecati cu lichior de coacaze (tot din magazin) sau orice alt lichior rosu aveti si... voila.
Faceti o marinata din 2 linguri ulei masline, 2 lingurite cu varf de mustar de Dijon, 2 linguri dressing francais, un praf sare, un praf zahar.
Amestecati ingredientele si turnati peste pui.
Turnati o lingura de lichior de coacaze in bol, amestecati pentru a aduna toate bobitele ramase si turnati peste pui.
Lasati 30 minute sa se marineze.
Incingeti putin ulei intr-o tigaie de teflon.
Prajiti puiul cate 2-3 minute pe fiecare parte la foc moderat.
Turnati 2 linguri lichior de coacaze peste fripturi.
Lasati inca un minut carnea in sos, amestecand sosul mereu si turnand peste carne (cu o lingura). Apoi scoateti carnea si adaugati putina smanatana lichida(2-3 linguri) peste sos. Opriti focul si inglobati smantana, prin amestecare, ridicand tigaia de pe aragaz(smantana nu se fierbe).
Decorati un platou cu salata cu margini mov (pentru a armoniza imaginea din punct de vedere coloristic), asezati fileurile de pui unul peste celalalt, turnati sosul de lichior de coacaze cu mustar.
Se serveste cu cartofi "surprize" (cartofi la cuptor cu unt si usturoi)- reteta in sectiunea Garnituri.
Bon appetit!