Reteta frantuzeasca de rata cu smochine este un adevarat spectacol de gust si culoare. O veritabila capodopera culinara, imaginata de rafinatii bucatari francezi, rata flambata cu smochine va va "imbata" cu cele mai apetisante arome. Cu siguranta nu veti regreta daca veti prepara aceasta reteta.
Bucataria frantuzeasca, probabil cea mai rafinata din lume, utilizeaza o varietate de condimente si bauturi alcoolice in realizarea retetelor specifice, incat intregul procedeu de preparare este un show fascinant si inmiresmat.
Rata cu smochine cucereste toate simturile: vaz, miros, gust. Stilul frantuzesc o face sa arate foarte cochet si festiv, asa ca este numai buna pentru o cina romantica sau aniversara.
Ingrediente:
-4 pulpe de rata
-4 smochine crude bine coapte
-unt
-ulei de masline
-vin rosu
-cognac
-scortisoara batoane
-cuisoare, coriandru boabe
-sare, piper, boia dulce si ardei iute uscat (optional)
-suc de lamaie
Taiati smochinele in sferturi.
Faceti un amestec de vin rosu cu boabe de coriandru, cuisoare si un baton de scortisoara.
Puneti smochinele la marinat in vinul cu arome, minim o ora, timp in care intoarceti smochinele pe toate partile, sa se patrunda bine.
Crestati pulpele de rata si stropiti-le cu suc de lamaie, apoi condimentati-le cu sare si piper.
Lasati pulpele minim o ora in frigider sa se marineze.
Incingeti 2 linguri ulei de masline cu o lingura de unt.
Rumeniti pulpele pe ambele parti. Adaugati si boia dulce.
Cand sunt rumenite bine, adaugati coniacul (aprox. 100 ml). Mentineti flacara aragazului la maxim.
Lasati sa clocoteasca cateva secunde.
Acum puteti sa flambati rata. Atentie ca va face o flacara foarte puternica (sa va feriti, sa nu aveti obiecte inflamabile in jur si sa folositi o frigaruie de lemn pentru a aprinde cognacul pentru a putea sta la distanta). Daca nu vreti sa flambati, puteti doar sa fierbeti pulpele de rata in cognac cateva minute (vor iesi si asa foarte bine).
Dupa ce ati flambat rata si s-a stins flacara, adaugati o ceasca de apa, putin ardei iute si sucul de lamaie in care stat la frigider. Lasati pulpele sa fiarba (cu capacul pus) pana sunt facute mediu.
Apoi scoateti smochinele din vin.
Strecurati vinul aromatizat de smochine si turnati-l peste friptura. Puneti iar capacul si continuati fierberea.
Intoarceti pulpele pe ambele parti, ca sa se patrunda bine.
Cand sosul a scazut suficient de mult, indepartati pulpele si adaugati smochinele marinate in vin.
Lasati focul la minim si fierbeti-le cateva minute (maxim 3 minute).
Opriti focul si turnati sosul si smochinele peste pulpele de rata.
Ca garnitura, am avut cartofi glasati cu boia si piper, smochine la cuptor umplute cu branza Brie si pere umplute cu mozzarella si nuci caramelizate, stropite cu Campari si lichior de coacaze (retetele se gasesc in sectiunea Garnituri).
Am vrut sa fie un joc de culori si arome si de aceea am combinat aceste garnituri, cele cu fructe putand tine loc si de desert frantuzesc.
Rezultatul a fost incendiar la fel ca si faza cu flambatul... Aromele de scortisoara, cuisoare, vin au incalzit si parfumat atat carnea cat si fructele.
A fost un meniu vesel, care a creat buna dispozitie si a adus acea bucurie de a trai cu care te intampina francezii.
Pofta buna!