vineri, 11 septembrie 2009

Taitei "Cocktail asiatic de calamar si creveti"

Cocktailul asiatic de fructe de mare este un preparat simplu si delicios. Sosul de vin combina aromele chinezesti intr-un mod subtil, dar relevand intreaga lor aroma. Am folosit in aceasta reteta personala un amestec de taitei autentici din China si Japonia pentru a ma folosi de texturile si gusturile lor diferite. Simbolistica cromatica alb si negru doreste sa sugereze echilibrul dintre Yin(negru) si Yang(alb). Cultura asiatica a ridicat la rang de arta gastronomia, asa ca intreg procesul de preparare, dar si de servire al mancarii trebuie sa fie unul relaxant, placut, de armonizare cu propria persoana, dar si cu cei care servesc masa.
Platourile de servire trebuie sa fie cat mai festive, aerisite, sa sugereze, prin echilibrul si designul lor, pasiunea pentru estetica a celui ce pregateste masa.


Ingrediente:
-taitei chinezesti Beijing (cei albi, din faina de orez)
-taitei japonezi Soba (cei maro, din faina de hrisca)
-150 gr calamar congelat
-150 gr creveti decorticati congelati
-o lingura sos soia
-o lingurita sos stridii
-amestec condimente chinezesti
-100 ml vin alb
-100 ml smantana light
-o lingura unt, o lingura ulei de masline
-2 catei usturoi
-suc de lime (lamaie verde) sau de lamaie normala
-sare, piper
-coriandru tocat (optional)

Taiteii din imagine sunt originali, dar daca nu aveti, puteti sa-i inlocuiti cu taitei din soia.
Se poate folosi deasemenea orice amestec de fructe de mare.

Incingeti untul topit si uleiul. Caliti putin usturoiul macinat.

Fierbeti taiteii, clatiti-i cu apa rece si lasati-i sa se scurga.

Amestecati sosul de soia cu sosul de stridii, vinul, sucul de lamaie, sarea, piperul, condimente chinezesti si coriandrul si turnati peste usturoi. Lasati sa dea in clocot si apoi puneti calamarul spalat bine.

Dupa 5 minute, adaugati si crevetii si mai lasati sa fiarba 2 -3 minute.

Adaugati smantana si reduceti focul la minim. Amestecati pana se omogenizeaza sosul.

Adaugati taiteii si mai lasati 2 minute pe foc.

Serviti cat mai festiv acest fel de mancare. Ornati cu felii de lamaie verde si coriandru proaspat.

Intotdeauna lasati taiteii sa se raceasca putin inainte de a-i rula, pentru ca astfel o parte din sos intra in taitei si gustul e mult mai bun.

Pofta buna!