Muschiul de vitel cu nuci si mustar de Dijon este una dintre cele mai inspirate retete frantuzesti. Varianta mea combina finetea cognacului cu fragezimea carnii de vitel si delicatetea smantanii. Nucile crocante creeaza un contrast interesant si binevenit, fiind un detaliu care subliniaza rafinamentul acestei retete.
Aceasta reteta pare dificila, dar, de fapt, este foarte usoara. Procedeul de preparare va va face, cu siguranta, sa va simtiti ca un "grande chef" intr-un restaurant de lux. Rezultatul, muschiul fraged in crusta de mustar si sosul absolut delicios de nuci, este dovada ca puteti face o reteta frantuzeasca la voi acasa.
Ingrediente:
-muschi de vitel
-mustar de Dijon cu nuci
-nuci
-150 ml smantana
-100 ml cognac
-3 linguri otet de vin rosu
-sare, piper, condimente grill, ierburi provensale
Stropiti vitelul cu otet si condimentati-l din belsug pe toate partile.
Lasati-l cel putin 30 de minute sa se marineze. Apoi incingeti 2 linguri de ulei de masline si o lingura de unt si prajiti muschiul de vitel.
Rumeniti-l bine pe ambele parti. Cand e bine rumenit, adaugati cognacul si continuati prepararea.
Cand sosul s-a redus suficient, scoateti vitelul intr-un vas termorezistent.
Ungeti friptura de vitel cu mustar de Dijon cu nuci.
Coaceti la cuptor, la 180 de grade, pana se rumeneste.
Intre timp, finalizati sosul de cognac, smantana si nuci. Incalziti sosul de cognac.
Adaugati nucile tocate si fierbeti-le cateva minute in sos.
Preparati un sos de smantana cu cognac si condimente.
Adaugati smantana peste sosul de nuci.
Amestecati pana se omogenizeaza totul.
Intre timp, muschiul de vita a capatat o crusta de mustar.
Ungeti friptura de vitel cu sosul de nuci si cognac.
Condimentati cu boia dulce si iute.
Mai coaceti 10 -15 minute, pana este perfect rumenita.
Serviti intr-un platou termorezistent, in care ati turnat deja sosul de smantana si nuci.
Taiati muschiul de vitel in felii de 1 cm grosime. Eu am servit cu "Salata calda italiana"(reteta se gaseste in Sectiunea "Salate" http://www.retetedevis.ro/2009/10/salata-de-ardei-copti-rosii-si-muguri.html).
Pofta buna!