Daca veti incerca acesta reteta, cu siguranta veti fi mai mult decat impresionati de extraordinarul parfum aromatic al fripturii la gratar. Este imposibil sa nu gustati. Combinatia de condimente o face sa nu fie doar gustoasa, ci... irezistibila. Si, ca sa fie un adevarat regal gastronomic, v-am pregatit si o salata racoritoare cu sos de menta si cimbrisor.
Ingrediente:
-500 gr de vita tocata cu continut redus de grasimi
-menta proaspata, patrunjel, cimbrisor citron (daca nu gasiti,puneti cimbru simplu)
-usturoi
-condimente: sare, paprika, chilli afumat, chimen macinat, coriandru macinat, cuisoare macinate
(aceasta este compozitia amestecului pe care l-am folosit "Hot&Smoky Chilli Salt" by Jamie Oliver)
Initial am vrut sa pun si un ou, dar am renuntat, deoarece m-am gandit ca pentru frigerea la grill nu e nevoie si nici nu se potriveste.Compozitia finala avea consistenta numai buna. Si asa am mai scazut ceva calorii din reteta originala (care are ou si pesmet, inutile dupa parerea mea).
Spalati ierburile aromatice (de la stanga la dreapta avem: menta, patrunjel si cimbrisor citron).
Puneti carnea tocata de vita intr-un bol si presarati toate condimentele de mai sus.
Tocati verdeata si adaugati-o si pe ea. Deja aveti un amestec de arome care va va cuceri.
Amestecati bine carnea cu ierburile aromate.
Si acum un ultim detaliu, daca vreti sa iasa si picanti: un catel de usturoi macinat si cateva picaturi de sos picant Tabasco(aici, fiecare cat vrea). Amestecati bine, lasati putin carnea sa se patrunda de arome.
Apoi ne apucam de facut burgerii. Eu am folosit un inel profesionist, ca sa iasa uniformi, dar puteti sa ii faceti si cu mana.
Dupa cum vedeti, au iesit 4 burgeri destul de frumosi. Acum ii introducem asa cum sunt la frigider pentru o ora (ca sa se definitiveze aroma carnii).
Intre timp faceti o salata de legume cu menta si un sos de iaurt cu castravete, menta si cimbrisor. Retetele sunt in sectiunile “Salate” Salata de legume cu sos de menta si “Sosuri” Sos de iaurt si castraveti cu menta si cimbrisor . Este indicat sa savurati acest fel de mancare si altfel decat cu chifla si maioneza (pentru de fapt aceasta combinatie produce ingrasarea). Credeti-ma, este mult mai gustos si sanatos.
Acum a venit timpul sa frigem burgerii. Dupa ce ii scoateti din frigider, lasati-i vreo 10 minute sa ajunga la temperatura camerei. Daca va fi o diferenta termica prea mare, burgerii nu vor mai fi moi si suculenti.
Frigeti la foc mare, fara sa presati. Toate sucurile trebuie sa ramana in carne, nu sa fie eliminate.
Intoarceti si pe cealalta parte si reduceti putin focul. Nu frigeti prea mult burgerii, ca sa nu se intareasca.
Serviti-i fierbinti, fara cartofi prajiti, chifla si maioneza.
Combinatia cu salata de legume si sosul de menta aduce un plus de prospetime intregului preparat. Regalati-va!
Sper ca v-am convins cu aceasta reteta "manifest pentru o masa sanatoasa".
Pofta buna!
Daca v-a placut reteta, poate v-ar interesa si: