joi, 29 octombrie 2009

Falafel (reteta libaneza)

Parfumata si interesanta, mancarea arabeasca stie sa cucereasca toate gusturile. Retele lor vegetariene surprind prin diversitatea de forme si arome.

Falafel este un fel de mancare de origine egipteana (reteta egipteana se face cu fasole fava, pe care nu am gasit-o), dar care este foarte raspandit in tot Orientul Mijlociu. Este un fel de chiftea sau burger vegetal, condimentat foarte bine cu ierburi aromatice si mirodenii specifice.

Toate tarile orientale au o reteta specifica de falafel, deoarece iubesc aceasta mancare foarte sanatoasa. Eu o sa va dau o reteta din zona Libanului, care foloseste verdeturi proaspete foarte aromate.

Ideal pentru vegetarieni, dar si pentru cei care tin post, falafelul poate fi un antreu,dar si un fel de mancare in sine (servit cu lipie libaneza, sosuri pe baza de tahini si cu salata de rosii cu patrunjel).


Ingrediente:

-2 cani de naut

-o legatura de patrunjel, o legatura mai mica de coriandru, cateva frunze de menta proaspata

-o ceapa

-sare, piper

-optional: ardei iute, chimen, coriandru macinate

-2-3 linguri de faina

-o lingurita de bicarbonat de sodiu

Lasati nautul in apa peste noapte, sa se inmoaie. Apoi strecurati-l si pasati-l in robot.

Scoateti nautul si puneti ceapa si verdeata in robot.

Mixati bine.

Adaugati ceapa si verdeata peste naut. Amestecati. Ele nu trebuie sa formeze o pasta, consistenta trebuie sa fie sfaramicioasa.

Adaugati celelalte condimente, dupa gust.

In final, legati cu faina. Presarati 2-3 linguri de faina si amestecati bine. Puneti si lingurita mica rasa de bicarbonat.

Asa trebuie sa arate in final. Lasati amestecul vreo 10 minute si apoi faceti chiftelutele.

Intrucat eu n-am avut presa de falafel (e o ustensila speciala), am folosit inelul de taiat coca de patiserie. Dar puteti sa modelati si cu mana.

Falafelul se poate face la cuptor sau prajit in mult ulei fierbinte. Varianta la cuptor e mai dietetica si eu am facut majoritatea asa.

Incingeti cuptorul la 200 de grade si lasati sa se rumeneasca pe o parte, apoi, cu grija, intoarceti si lasati sa se rumeneasca si pe cealalta parte.
Varianta prajita: e mai dificila, deoarece trebuie scos foarte repede din ulei (exact cand s-a rumenit, altfel se rup in tigaie). Ca sa evitati asta, puteti sa adugati un ou in compozitie (dar nu mai e de post) si sa faceti ca la chiftele, adica sa le dati prin faina. Atunci ies fara grija si in ulei.

Miros imbietor si au gust foarte bun.

Falafelul la cuptor e aproape gata, il intoarcem si in 5 minute e bun de servit.

Se serveste cu lipie si salata de rosii cu patrunjel, acompaniat de sos pe baza de tahini. Un falafel reusit este rumenit si crocant la exterior si fraged in interior.

Foarte satios si sanatos.

Pofta buna!