miercuri, 28 octombrie 2009

Frigaruie libaneza ("Kafta" sau "Kofta")

Reteta libaneza de frigaruie "Kafta" este un melanj extraordinar de aromat. Libanezii folosesc un mix de condimente numit Bhar Helou (format din parti egale de piper negru, scortisoara, cuisoare, nucsoara, fenicul si ghimbir) pentru a aromatiza carnea de vita.
Kafta are, in plus fata de condimentele libaneze, si un puternic parfum de menta, care trezeste toate aromele si da un plus de savoare.
Aceasta reteta de frigarui libaneze este o experienta interesanta, cu parfum oriental, o incursiune gastronomica intr-o lume misterioasa, cu arome incitante.

Ingrediente:
-500 gr carne vita tocata
-o legatura de menta proaspata
-o legatura de patrunjel
-cate un sfert de lingurita de: scortisoara, nucsoara, cuisoare, piper ( toate macinate)
-o ceapa rosie mica

Puneti bucatile de ceapa rosie si frunzele de menta si patrunjel intr-un robot si tocati-le.

Turnati amestecul peste carne.

Apoi condimentati bine.

Amestecati si lasati minim o ora in frigider(acoperit) pentru a permite carnii sa se aromatizeze bine.

Apoi formati frigaruile.

Frigeti pe ambele parti, pana se rumenesc frumos.

Sa nu puneti prea multe odata, pentru ca aveti nevoie de spatiu pentru a le intoarce.

Cand sunt aproape gata, reduceti focul. Nu le presati in timpul frigerii si nici nu le invartiti prea mult sa nu se rupa.

Se servesc fierbinti, cu sos de iaurt http://www.retetedevis.ro/2009/10/sos-de-iaurt-si-castraveti-cu-menta-si.html si lipie libaneza http://www.retetedevis.ro/2009/08/lipie-libaneza.html.

Decorati platoul cu menta si frunze de salata, ardei gras colorat si pudrati cu scortisoara.
Pofta buna!