Intrucat este o reteta elaborata, care necesita 2 sosuri facute in casa si o modalitate specifica de montare, voi incerca sa explic pas cu pas(in poze) cum am facut, ca sa fie mai usor, mai ales daca e prima oara cand incercati lasagna. Sigur o sa va indragostiti de gustul ei!
Ingrediente:
-foi de lasagna (eu am folosit mereu Barilla si a iesit mereu ca in Italia)
-100 gr parmezan ras (eu folosesc mai mult cascaval-cam 300 gr la o tava mare, parmezan nu am mereu)
-mozzarella pentru toppingul final(optional, dar eu pun mereu)
-ulei de masline
Pt sosul Bolognese:
-500 gr carne tocata de vita
-o ceapa
-un morcov
-o telina mica (eu am pus 1/2 dintr-una mare)
-o cutie de rosii pasate
-un pahar de vin (reteta originala e cu vin rosu, eu am avut alb)
Pt sosul Bechamel:
-800 ml lapte
-50 gr unt
-2 linguri cu varf de faina sau 4 linguri de maizena
Incepem cu sosul Bolognese pentru ca dureaza mai mult pana e gata. Tocati ceapa, morcovul si telina si caliti-le in 2-3 linguri de ulei de masline.
Cand sunt patrunse, adaugati carnea tocata, condimentati cu sare si piper , amestecati si lasati si carnea sa se rumeneasca.
Cand e aproape facuta carnea, turnati vinul.
Apoi mai puneti o jumatate de pahar de apa si lasati sa fiarba cu capac la foc mic. Dupa 20 de minute, adaugati sosul de rosii, cimbru si dafin si mai continuati sa fierbeti.
Sosul e gata dupa inca 10 minute, cand a scazut destul, dar inca trebuie sa ramana destul lichid (sa inmoaie foile de lasagna).
Acum ne apucam de realizarea unui Bechamel foarte fin. Si eu am avut mari emotii la inceput, ca poate n-o sa iasa bine, dar acum il fac chiar si "din ochi", deci nu va temeti daca sunteti incepatoare.
Eu am folosit 800 ml lapte pe care l-am incalzit foarte bine inainte, 4 linguri de maizena (e o pudra de faina de porumb, dar se poate inlocui cu 2-3 linguri de faina alba clasica), 50 gr unt (eu am folosit degresat, merge orice unt), sare si nucsoara.
Eu am folosit 800 ml lapte pe care l-am incalzit foarte bine inainte, 4 linguri de maizena (e o pudra de faina de porumb, dar se poate inlocui cu 2-3 linguri de faina alba clasica), 50 gr unt (eu am folosit degresat, merge orice unt), sare si nucsoara.
Incingeti o tigaie si topiti untul.
Peste untul topit, puneti faina sau maizena si amestecati repede, luand tigaia de pe foc.
Se fac niste cocoloase mari de unt cu faina.
Acum adaugati cate putin lapte foarte cald, amestecand mereu, sa se desfaca bine cocoloasele (trebuie sa aveti rabdare, sa omogenizati bine).
Dupa ce ati pus mai mult de jumatate din cantitatea de lapte, puteti continua procedura la foc mic. Adaugati laptele, cate un polonic, pana se termina toata cantitatea. Acum continuati sa amestecati, la foc mic, pana cand da in fiert si se ingroasa bine. In final trebuie sa fie ca o smantana medie.
Cand e gata, opriti focul si potriviti de sare si nucsoara.
Acum suntem aproape gata, ce a fost greu a trecut.
Montam lasagna. Incepem prin a unge cu unt o tava.
Pe fundul tavii punem 2-3 polonice de sos Bechamel (ca sa inmoaie primul strat de foi). Apoi un strat de foi. Daca e nevoie, rupeti o foaie pentru a completa marginile tavii(asta in caz ca nu vi se potriveste suprafata tavii cu nr de foi optim).
Peste foi, un strat sos Bolognese, peste care raspanditi 2 polonice de sos Bechamel.
Presarati parmezan (sau cascaval).
Repetam:foi, acoperite de sos Bolognese, apoi sos Bechamel, cascaval ras. Pana terminam sosurile. In final acoperim cu un strat de foi, ca la placinta.
Peste ultimul strat, eu pun putin sos simplu de rosii pasate(ca sa fiu sigura ca se inmoaie), parmezan ras si felii de mozzarella.
Dati la cuptorul incins la 200 de grade. In aprox 20 de minute e gata (se rumeneste deasupra). Acesta e timpul recomandat de coacere, dar eu va zic cum mi-a reusit cel mai bine lasagna. Am lasat vreo 10 minute la 200 de grade, apoi am redus la 180, am mai copt 20 de minute (pana se rumeneste bine) si am oprit focul. Am scos tava, am acoperit-o cu un prosop curat, umezit si bine stors si am reintrodus-o in cuptorul oprit, dar inca fierbinte, pentru 10-15 minute. Iese foarte buna asa, sigur se inmoaie si ultimul strat, datorita vaporilor.
Eu va recomand sa taiati lasagna dupa cca 20 de minute de la terminarea coacerii, ca sa reabsoarba sosurile si sa fie usor de sectionat.
Cand serviti, presarati condimente proaspat macinate peste lasagna si farfurie.
Pofta buna!