Mirosul sau placut a cucerit rapid lumea, rozmarinul fiind utilizat din cele mai vechi timpuri pentru vindecarea multor boli, dar si la ceremonii (nunti, botezuri) ca simbol al norocului si al dragostei.
Se spune ca are si efect afrodisiac (consumat in cantitati mici). Cantitatile mari de rozmarin provoaca efecte adverse, asa ca e bine sa folositi putin, doar pentru aroma. Nu este recomandat femeilor gravide sau care alapteaza.
Aceasta friptura de pui cu cartofi la cuptor este, fara indoiala, foarte placut parfumata. Este un preparat usor, bine condimentat, cu un aspect estetic foarte placut. Poate fi o sugestie de cina romantica.
Ingrediente:
-pulpe de pui
-cativa cartofi
-ulei de masline
-acele de la 1 -2 crengute de rozmarin
-sare, piper, boia, condimente grill
-cativa catei de usturoi
Tocati acele de rozmarin si usturoiul.
Spalati cartofii si taiati-i pe lung in 2 (daca nu sunt noi, ii si curatati inainte).
Spalati pulpele de pui.
Ungeti tava cu ulei de masline, puneti carnea de pui si cartofii, adaugati putina apa si condimentati cu sare, piper si rozmarin.
Acoperiti cu o folie si dati la cuptor la 180 de grade ,30 de minute.
Apoi scoateti tava si indepartati folia. Condimentati iar cu boia si amestec de condimente pentru grill.
Reintroduceti tava in cuptor, dar fara folie. Mai stropiti de cateva ori carnea cu sosul din tava pana e gata.
Cand e foarte bine rumenita si se vede cum se detaseaza carnea de pe os, atunci e gata.
Carnea are o crusta crocanta si bine condimentata, iar interiorul este fraged si parfumat. Cartofii sunt un pic tari la exterior, iar miezul este moale si catifelat. Un contrast placut ochiului, dar mai ales papilelor gustative. Decorati fiecare farfurie cu rozmarin proaspat si serviti cu o jumatate de lamaie proaspata (sucul ei merge perfect cu acest preparat).
Pofta buna!
Daca v-a placut reteta, poate v-ar mai interesa si: