vineri, 30 octombrie 2009

Rata exotica cu rodie (Piept de rata cu sos de rodie si portocale)

Rata cu rodie este o reteta exotica, o combinatie interesanta, extrem de delicioasa, care sper ca va va cuceri toate simturile. Este o reteta pentru toti cei ce vor sa faca ceva rapid, gustos si deosebit.
Ca orice reteta speciala, rata exotica are nevoie de ingrediente mai deosebite, obligatoriu proaspete (pentru a beneficia de un gust cat mai intens), dar tehnica de preparare este simpla si rapida. Tot ce trebuie sa faceti este sa puneti in valoare fiecare ingredient, sa-i relevati cat mai bine gustul exotic, si aceasta se obtine fara a-l prepara excesiv.
Bucataria exotica se caracterizeaza prin intensitatea aromelor si un mod de preparare rapid, la foc foarte mare. Caldura Soarelui tropical impune folosirea doar a alimentelor proaspete, a fructelor bine coapte, cu maxim de savoare, care necesita doar sa fie atinse de magia focului pentru a va oferi preparate extrem de incitante, creative si deseori, incendiare.
Un cocktail exotic de fructe, o "rata cu rodie" ... puteti crea simplu o atmosfera de vacanta pe insule chiar la voi acasa. Surpriza acestei cine (mai ales daca este si romantica) va cuceri, cu siguranta, iar gustul va ramane de neuitat.

Ingrediente:
-un piept de rata
-o rodie
-o portocala mare
-o lamaie verde "lime"
-sare, piper, chilli, amestec chinezesc (pudra de scortisoara, cuisoare, coriandru, fenicul, anason)

Crestati pieptul de rata pana la jumatatea grosimii lui, pe partea cu pielita. Condimentati bine, incepand cu interiorul pieptului.

Intoarceti-l si condimentati-l si pe partea cealalta.

Dupa cum vedeti am folosit piper cu portocale. Puteti folosi coaja proaspat rasa de portocala (lucru pe care l-am facut si eu, ca sa intensific aroma). Razuiti coaja de lime si de portocala si presarati peste pieptul de rata. Introduceti coaja proaspat razuita si in crestaturi. Dupa ce ati impanat rata cu portocala si lime, stoarceti sucul de portocala peste rata.

Acoperiti cu o folie de plastic si introduceti rata la frigider sa se "imprieteneasca" cu aromele exotice.
Intre timp va ocupati de rodie. O spalati si o taiati in 2.

Scoateti cu o lingurita bobitele rosii intr-un castron. Apoi eliminati toate cojile albe (sunt foarte amare).

Impartiti cantitatea de boabe de rodie in 2: o parte o puneti in blender si faceti suc si o parte o lasam asa, pentru decor.

Strecurati sucul pentru a elimina samburii nedoriti.

Acum sunteti gata , puteti sa va ocupati de garnitura cat timp se mai marineaza rata in frigider. Eu va recomand sa mentineti linia exotica a retetei si in privinta garniturii. Am servit-o cu couscous cu stafide si fistic (aici reteta http://www.retetedevis.ro/2009/10/couscous-exotic-cu-stafide-si-fistic.html). Fancy,nu?
Cat timp ati facut garnitura, rata a preluat toate aromele citricelor si mirodeniilor orientale si e gata de coacere. Scoateti-o din frigider si mai lasati-o vreo 10 minute la temperatura camerei pana sa o prajiti.

Incingeti o lingura de ulei de masline si topiti o lingura de unt. Combinatia de unt cu ulei permite o temperatura maxima mai joasa si "caramelizeaza" foarte bine rata.

Acum o sa va zic secretul unei retete de friptura de rata suculenta, cu crusta bine rumenita. Este foarte simplu: mai intai puneti rata la prajit cu pielita in jos, in contact cu uleiul incins foarte bine. Lasati-o asa, la foc mare (nu maxim), 2 minute.

Apoi o intoarceti pe partea cealalta, 1-2 minute, nu mai mult.

Deja este frumos rumenita, dar noi vrem mai mult. Asa ca o mai intoarcem o data cu pielita in jos. In tot acest timp, obligatoriu focul foarte mare, chiar daca sar stropi de ulei peste tot (asa e in bucatarie, "grad mare de periculozitate" :) ). O lasam inca vreo 2 minute sau pana suntem multumiti de crusta. Odata intoarsa iar carnea, ea va ramane cu pielita in sus pana la final, de aceea trebuie sa fie cat mai frumos rumenita.

Dupa ce ati rasturnat rata cu pielita in sus a doua oara (deci aspectul final e gata), turnati vinul (da, era "ingredientul secret"), cam 100 ml vin alb, peste rata.

Vedeti cat de bine este caramelizata rata. Lasati sa fiarba, la foc mediu, acoperit cu capac.

Dupa maxim 5 minute, sosul a scazut, asa ca e momentul sa adaugati sucul de portocale in care s-a marinat carnea. Lasati sa dea in clocot de cateva ori.

Acum rata e aproape gata, trebuie sa-i dam o ultima aroma, cea mai pregnanta, cea de rodie. Turnati sucul de rodie si lasati sa fiarba pana scade sosul.

Cand a scazut, adaugati jumate din bobitele de rodie ramase si opriti focul.

Puneti capacul si lasati asa vreo 2-3 minute.

Salata care mi s-a parut mie cea mai potrivita, atat ca gust (dulce-acrisor), cat si cromatic, a fost, evident, cea de sfecla rosie cu lamaie.

Pregatiti platourile de servire. Mai intai puneti couscousul.

Eu am folosit un inel, dar puteti si fara. Apoi, puneti un strat de fistic macinat mai mare peste couscous, ca o glazura crocanta.

Feliati pieptul de rata dupa crestaturile anterioare. Vedeti cat e de fraged.

Asezati cate o felie de piept de rata peste couscous, turnati pe ea doar o lingura de sos. Decorati farfuria cu sos, fistic macinat si boabe proaspete de rodie (cele ramase). Fisticul verde este elementul de contrast cromatic, dar si gustativ. Fiind crocant si sarat, evidentiaza si mai bine sucul dulce de rodie.

Este o reteta demna de o masa aniversara sau o cina deosebita, nu-i asa?

Regalati-va simturile!

Pofta buna!