sâmbătă, 17 octombrie 2009

Rata parfumata in sos de vin rosu

Aceasta reteta imbina magia aromelor orientale cu fragezimea carnii proaspete de rata si buchetul bogat si armonios al unui vin rosu de calitate (eu am avut un Bordeaux veritabil, dar merge orice vin rosu sec aveti).
Rata are un acompaniament special, deoarece vinul este "tratat cu mirodenii secrete". Da, inainte sa incepeti sa preparati rata, o sa creati propriul vin rosu aromat cu scortisoara, vanilie...Intrucat acesta este secretul retetei, ma opresc aici si va las sa il descoperiti pe parcurs.
Mai este nevoie sa va spun cat de imbietoare sunt aromele care se vor raspandi in toata casa? Veti crea, cu siguranta, o atmosfera de vacanta de iarna, cand toti stau in casa, la o cana de vin fiert, asteptandu-l pe Mos Craciun.

Ingrediente:
-un pachet de rata
-o cana de vin rosu sec
-condimente chinezesti(se gasesc in supermarketuri)
-batoane de scortisoara si vanilie, cuisoare, coriandru boabe
-ulei de masline
-masline (optional)
-200 gr kaiser afumat
-2-3 catei de usturoi si o lingurita pasta de ardei iute(sau ardei iute)

Carnea de rata se spala, se scurge si se condimenteaza cu amestecul chinezesc.

Fiindca ne pregatim de "magie" nu trebuie sa lipseasca usturoiul si ardeiul iute. Macinati 2-3 catei de usturoi si puneti si o lingurita de paprika peste rata. Amestecati bine, apoi acoperiti si lasati carnea in frigider 2 ore.

Intre timp ne ocupam de vinul aromat. Puneti intr-un bol o tija de vanilie sectionata pe lungime, cateva cuisoare, un baton de scortisoara, cateva boabe de coriandru. Adaugati cana de vin.

Daca aveti smochine, crestati-le si adaugati-le si pe ele. Daca nu, e foarte bun si fara.
Totusi, o ultima atingere magica nu trebuie sa lipseasca: MIEREA. Da, doar o lingurita de miere va armoniza perfect aromele si va desavarsi gustul acestui preparat.

Cand scoateti carnea marinata din frigider, lasati-o 10 minute sa ajunga la temperatura camerei inainte de a incepe sa o preparati. Diferenta termica prea mare poate sa o intareasca si nu doriti acest lucru.
Incingeti putin ulei de masline si prajiti rata la foc mare cateva minute pana se coloreaza putin pe ambele parti.

Adaugati o cana de apa, reduceti focul la mediu, puneti capacul si lasati sa fiarba bine carnea. Puneti si putina sare, dar nu prea multa pentru ca maslinele sunt deja sarate.

Cand carnea e aproape facuta si sosul a scazut, strecurati vinul aromat si adaugati-l la friptura de rata. Lasati-l sa fiarba cu capacul pus.
Tocati kaiserul cubulete.

Adaugati kaiserul peste friptura. Dupa ce fierbe cateva minute, puneti si maslinele, spre final.

Cand sosul s-a legat, friptura e gata.

Se serveste fierbinte.

Eu am ales o garnitura in tema sarbatorilor de iarna: pere in sos de vin cu scortisoara si smochine umplute cu branza Brie. Puteti alege si alta garnitura: orez fiert sau cartofi la cuptor.

Perele in sos de vin, umplute cu branza Brie si migdale, pudrate cu scortisoara au fost foarte apreciate alaturi de acest fel de mancare. Dar daca vi se pare prea indrazneata combinatia, le puteti servi ca desert, dupa rata parfumata.

Pofta buna!