Am aceasta interesanta reteta de la o prietena din Geneva, Audrey, careia ii multumesc inca o data pentru acest deliciu (" Merci beaucoup, Audrey!").
Toata lumea auzit de celebrul fondue elvetian, un preparat traditional, pe baza de branza topita, specific zonelor montane din Elvetia si Franta. Elvetienii sunt foarte mandri de branza lor Gruyere, dar generatia tanara nu mananca atat de des fondue (poate doar iarna), in schimb au imaginat diferite retete de fripturi care au in compozitie, evident, "fondue du fromage".
Prietena mea Audrey,care este elvetianca , de origine franceza, mi-a dat aceasta reteta "3 in 1" de friptura, ca pe o reteta super rapida, utila cand vii seara de la servici si vrei sa faci ceva sanatos, care sa-ti placa tie, sotului, dar si copilului de 2 ani. Dupa cum zice ea, "ai o friptura, o garnitura de legume si o felie de branza intr-o masa". Reteta prezentata de ea contine carne de curcan tocata, mazare boabe si cascaval ras (evident, Gruyere).
Eu am facut aceasta rulada un pic diferit, mai apropiat de stilul gastronomic elvetian (adica am folosit vita tocata, carnea preferata in Elvetia si Franta, si am folosit un trio de ardei, tocmai ca sa subliniez ideea de "3 in 1"). Rezultatul? O friptura deosebit de aspectuoasa, cu un interior de branza topita elvetiana (evident ca am folosit si eu Gruyere, dar merge sa folositi orice cascaval sau mozzarella)- foarte bun si, mai ales, interesant.
Ingrediente:
-500 grame carne tocata de vita (merge si pui, curcan)
-300 gr cascaval ras
-ardei colorat:rosu, galben si verde
-sare, piper, paprika
-ulei de masline
Amestecati ardeiul taiat cubulete mici cu carnea tocata.
Adaugati jumatate din cantitatea de branza, condimentele si amestecati bine.
Intindeti o folie de aluminiu pe care o ungeti cu ulei. Puneti pe ea jumatate din cantitatea de carne. Apoi puneti restul de cascaval ras pe mijlocul fripturii.
Acoperiti cascavalul cu celalta jumatate de carne si dati-i forma unui chec.
Presarati iar condimente. Impachetati bine rulada de carne cu cascaval si introduceti-o la cuptor, la 200 de grade, 20 de minute.
Friptura e gata, dar daca vreti sa fie rumenita, mai introduceti inca 10 minute in cuptor, fara sa o acoperiti.
Dupa ce s-a rumenit, o scoateti si o lasati cateva minute sa se racoreasca putin inainte sa o sectionati.
Arata foarte festiv si... are salata si garnitura inclusa. Francezii considera ca si desertul e inclus, ei preferand , in general, branzeturi la desert.
In sectiune se vede cum curge cascavalul...Foarte buna!
Pofta buna!