joi, 1 octombrie 2009

Salata de vinete

Salata de vinete este preferata noastra. Sunt multe feluri de a face salata de vinete. Eu va voi spune toate secretele unei salate clasice de vinete "ca la mama acasa". Intrucat nu voi coace vinetele pe gratar (ca sa nu afum bucataria), vom face varianta cu vinete coapte in cuptor.

Ingrediente:

-vinete

-ulei de masline si de floarea soarelui

-ceapa

-sare

Spalati vinetele si taiati-le in jumatati. Crestati-le si ungeti-le cu ulei de masline. Presarati sare.

Incingeti cuptorul si introduceti tava. Coaceti vinetele la 180 de grade pana se rumenesc foarte bine.

Apoi scoateti tava si rasturnati vinetele pana se mai racesc putin.

Scoateti miezul cu o lingura din fiecare jumatate de vanata.

Lasati miezul pe un tocator sa se scurga cel putin cateva ore. Sucul din vinete trebuie sa se elimine pentru ca altfel salata va avea un gust amar.

Cand s-a eliminat tot sucul, puneti miezul vinetelor intr-un castron si incepeti sa le amestecati cu o lingura. Puneti sare si amestecati continuu. Adaugati ulei putin cate putin. Continuati sa le amestecati in acelasi sens. Uleiul se poate pune pana cand salata nu-l mai absoarbe, dar puteti sa puneti si mai putin.

Daca vinetele nu au fost prea fibroase, puteti amesteca doar cu lingura pana se omogenizeaza totul si consistenta devine fina si cremoasa. Altfel, folositi mixerul.

Taiati ceapa marunt si adaugati-o in salata cand e gata.

Dati salata la frigider pana in momentul servirii.

Se serveste in jumatati de rosii.

Sau decorati un castron de salata de vinete cu rosii si castraveti.

Trucuri:
-daca salata este putin amara, adaugati putin lapte sau o lingura de maioneza
-salata de vinete se albeste daca ii adaugati o lingurita de lapte praf, maioneza sau un dovlecel fiert.

Pofta buna!