vineri, 23 octombrie 2009

Sos de iaurt si castraveti cu menta si cimbrisor "Parfum de Paradis"

Menta verde proaspata, mararul si cimbrisorul citron aduc un parfum atat de proaspat, suav fructat si incredibil de imbietor, incat nu veti putea rezista in fata acestui sos. De cand il preparati veti invalui atmosfera de parfum. Nu va mai zic ca merge cu orice: salate, fripturi la gratar, cartofi la cuptor, legume la grill.
Si cum proverbul e ca "Ce e frumos ii place si lui Dumnezeu", atunci puteti spune ca aceasta combinatie este "made in Heaven" (creata in Paradis). Daca au fost lasate plantele aromatice pe Pamant, cu siguranta a fost pentru a ne face mai fericiti si, de ce nu, mai sanatosi.
Trebuie sa stiti ca in Orient sunt foarte apreciate sosurile pe baza de iaurt si menta. La fel si in tarile mediteraneene, unde se gasesc din belsug toate plantele aromatice.
Cand am cumparat aceasta specie de cimbrisor citron am fost uimita de aroma intensa: este o combinatie subtila de cimbru cu accente foarte puternice de citrice. Primul lucru la care m-am gandit a fost ca e "parfum de Paradis" , de aici si supranumele retetei.


Ingrediente:
-iaurt gros
-lamaie
-castravete
-ulei de masline
-cateva frunze de menta proaspata, marar si cimbrisor citron (daca nu gasiti merge si fara)

La inceput am vrut sa pun si un catel de usturoi, dar dupa ce am mirosit sosul, m-am gandit ca usturoiul ar strica toata magia citricelor si a mentei, asa ca l-am lasat asa, fara usturoi.
Amestecati iaurtul cu sare si o lingura de ulei de masline.

Adaugati ierburile tocate fin. Apoi suc de lamaie. Daca nu aveti cimbrisor citron, puneti cimbru si putin coaja rasa de lamaie.

Decojiti o jumatate de castravete. Scoateti miezul cu samburi.

Tocati cubulete doar partea fara samburi. Adaugati in sos.

Amestecati totul si dati la rece 30 de minute. Se serveste ca dressing de salate sau langa o friptura suculenta.

Gustati in final sa potriviti de sare. Cum vi se pare?

In momentul servirii se adauga frunzulite decorative de menta la orice preparat acompaniat de acest sos.

Pofta buna!