marți, 20 octombrie 2009

Vinete la cuptor umplute cu ardei, jambon si mozzarella (Vinete italiene)

Reteta de vinete umplute este o idee ideala pentru o cina usoara sau pentru un platou festiv.
Este foarte usor de facut, iar secretul vinetelor umplute o sa-l aflati pe parcurs.
Este un preparat predominant vegetarian, care aduce toata bogatia toamnei pe masa dumneavoastra.

Ingrediente:
-vinete bine coapte (cu o culoare cat mai inchisa si coaja lucioasa, fara defecte)
-jumatate de ardei gras rosu si jumatate de ardei gras galben (asta daca sunt ca ai mei foarte mari)
-un fir de ceapa verde
-1-2 catei de usturoi
-ulei de masline
-jambon
-mozzarella
-sare, piper, condimente italiene (oregano,busuioc)

Mai intai spalati vinetele si taiati-le in 2 pe lung. Apoi crestati miezul ca in imagine si ungeti-le cu ulei de masline. Presarati si sare si introduceti tava in cuptor la 200 de grade.

Dupa aprox. 20 de minute, vinetele sunt semi-coapte.

Intoarceti-le sa se scurga putin, pana se mai racesc.

Cand s-au racit, scoateti miezul cu o lingura, pastrand intacta coaja.

Acum secretul vinetelor : ca sa nu iasa amare, scurgeti bine miezul. Efectiv luati miezul in mana si strangeti cu pumnul pana nu mai iese lichid aproape deloc. Asa eliminati gustul amar.

Tocati marunt ceapa verde si ardeiul. Caliti-le in putin ulei. Adaugati un praf de sare.

Tocati marunt miezul vinetelor si adaugati-l si pe acesta.

Al doilea secret este sa fierbeti putin sosul: deci, veti adauga o jumatate de ceasca de apa cu suc de rosii. Puneti condimente dupa gust (dar nu prea multe) si fierbeti cu capac la foc mic.

In final asa trebuie sa arate. Fara sos si legumele bine facute. Daca nu aveti un o tigaie antiaderenta, atunci amestecati incontinuu, ca altfel se arde totul.
La sfarsit, dupa ce ati oprit focul, adaugati jambonul taiat.

Umpleti barcutele de vinete cu compozitia de mai sus.

Acoperiti cu mozzarella si dati la cuptor.

La 200 de grade, pana se topeste mozzarella.

Sunt bune calde, dar si reci.

Pofta buna!