"Amuse-bouche" este un antreu foarte "petit", "tres francais", care consta intr-o lingurita, maxim 2, dintr-un preparat foarte aromat, menit sa-ti amuze simturile gustative, inainte de felul principal.
Francezii sunt innebuniti dupa acest gen de antreuri, iar maestrii lor bucatari se intrec in a pregati feluri cat mai incitante. Fiecare "grand chef" doreste sa-si arate imaginatia prin realizarea unor "amuse-bouche"-uri inspirate, pline de aroma, care sa cucereasca doar dintr-o inghititura.
Aceste antreuri sunt foarte diferite, totusi au trei caracteristici comune, indiferent de restaurantul in care sunt servite: sunt foarte mici, sunt toate identice, se servesc inainte de felul principal, gratis, ca o invitatie la masa din partea bucatarului.
Antreul meu "amuse-bouche" a avut ca tematica contrastul de sine rosu-verde si s-a potrivit foarte bine cu nuantele bradului de iarna, de aici si sugestia catre Craciun. Am vrut sa fie un preparat vegetarian, asa ca am combinat gustul fin si cremos al mousse-ului de avocado cu dulceata acrisoara a cubuletelor de sfecla rosie coapta. Cateva felii de banane si kiwi au completat jocul de culori si gusturi. Poate fii o idee pentru antreurile de sarbatori, mai ales pentru cei care adora preparatele vegetariene sau vor ca macar o parte din retetele de sarbatori sa fie mai lejere.
Mai intai facem mousse-ul de avocado. Taiem un fruct, scoatem miezul cu o lingurita. Stoarcem o portocala si o lamaie(daca se poate, verde).
Mixam bine avocado cu sucul de citrice, sare si piper.
Apoi taiem sfecla coapta in cubulete, stropim cu ulei, otet, sare.
Asezam in paharele speciale un strat de sfecla, apoi 3 felii de banane.
In final, 2 lingurite de mousse de avocado si o felie de kiwi, ca decor.
Regalati-va simturile cu un gust dulce-acrisor si inmiresmat!
Serviti-i pe cei dragi cu cate unul si lasati-i sa ghiceasca ce-i asteapta la cina. Doar ideea unui antreu frantuzesc o sa le starneasca interesul!
Pofta buna!