Cred ca deja sunteti incitati de poze si descriere, asa ca o sa va mai spun doar atat: daca vreti ceva inedit, spectaculos si foarte delicios, atunci faceti "Mutabbal".
Bucataria araba este surprinzatoare si, sincer am testat multe retete originale, dar nimic nu m-a surprins atat de mult ca aceasta salata. Puteti sa nu o faceti picanta (adica fara ardei iuti), dar daca optati pentru varianta ei originala, extrem de hot, veti afla care este rolul rodiei. Sucul din minunatele bobite de rodie va "stinge" iutimea ardeilor, contrastul iute,fierbinte-racoritor,dulce fiind extrem de bine exprimat in aceste fel.
Sunt multe mistere in cultura orientala, iar "Mutabal" este, dupa parerea mea, o reprezentare gastronomica a enigmelor din Asia de Sud.
Inainte sa incepem, o sa va servesc si pe voi cu o bucata de lipie libaneza http://www.retetedevis.ro/2009/08/lipie-libaneza.html si o lingurita de Mutabal.
Ingrediente:
-2 vinete coapte
-un catel de usturoi
-tahina
-suc de lamaie
-ulei de masline
-o rodie bine coapta
-ardei iute ( in Orientul Mijlociu se foloseste ardeiul iute verde, dar eu am folosit rosu, e mai iute)
-patrunjel verde
-alune sau nuci tocate (optional)
-2 linguri de iaurt (optional)
-sare
O tehnica de coacere a vinetelor rapida si fara fum este in reteta http://www.retetedevis.ro/2009/11/salata-de-vinete-cu-ardei-copti-in-stil.html.
Tocati vanata pana devine ca o pasta (sau puteti sa o mixati in robot).
Puneti vanata tocata intr-un bol, adaugati sare, patrunjel tocat, usturoi macinat si ardeiul iute tocat si macinat.
Amestecati cu ulei. Uleiul se pune treptat.
Adaugati o lingura de tahina.
Adaugati sucul de la o jumatate de lamaie.
Amestecati bine, presarati piper negru. Unele variante adauga si 2 linguri de iaurt, eu am preferat simpla.
Amestecati iar, gustati si apreciati voi ce mai trebuie completat.
Acum ne ocupam de rodie. O spalam si o taiem in 2.
Scoatem bobitele cu o lingurita.
Pastram jumatatile de rodie pentru decor. Indepartam pielitele galbene de pe bobite.
Acum avem doar bobitele dulci si sucul care s-a format in momentul scoaterii lor.
Adaugam sucul proaspat de rodie (cam 3 linguri) si cateva bobite in salata.
Amestecam bine.
Acum e gata de servire. O putem pastra si in frigider sa se raceasca bine.
Se serveste decorata cu patrunjel tocat, bobite de rodie si, optional, alune tocate.
Este bine sa aveti si lipie libaneza.
Puteti sa faceti si un aranjament cu jumatatile ramase.
Nu uitati sa o stropiti cu putin ulei de masline. Este absolut delicioasa!
Pofta buna!