luni, 9 noiembrie 2009

Salata de vinete cu iaurt "PATLICAN SALATASI"(Salata turceasca de vinete)

Mi-am propus sa va prezint toate retele de vinete ale lumii, asa ca am sa continui seria pe care am inceput-o. Multe dintre aceste retete am avut placerea sa le degust in tarile lor de origine, pentru celelalte, am cautat persoane din tara de unde e reteta, pentru a avea o sursa cat mai de incredere.
Reteta de salata de vinete cu iaurt e o reteta considerata de origine turca, chiar daca si alte popoare arabe adauga cateodata iaurt in salatele lor. Mi-a placut foarte mult aceasta reteta si, cand am revenit acasa din concediu, am cautat o reteta turceasca cat mai autentica. Am multe vecine turcoaice care mi-au dat reteta lor de salata de vinete, dar am si verificat-o pe site-ul oficial al Ministerului Turismului si Culturii din Turcia (intotdeauna cand scriu o reteta straina, incerc sa ii verific autenticitatea din cat mai multe surse, pentru a va oferi informatii cat mai corecte).
Astazi vom face "Patlican Salatasi" varianta de baza, dar o sa va zic si care sunt variantele ei mai sofisticate (pe care o sa le fac cu siguranta pana la Craciun, deoarece e o salata care imi place foarte mult).

Ingrediente pentru reteta de baza:
-vinete coapte
-iaurt
-ulei de masline
-usturoi (pentru fiecare vanata cate un catel de usturoi mediu)
-sare
-suc proaspat de lamaie
-patrunjel

Coaceti vinetele, scurgeti-le bine si apoi tocati-le foarte fin. Daca aveti vinete mai fibroase, atunci mixati-le la robot. Cele mai bune vinete pentru salata sunt cele medii, pentru ca nu au prea multe seminte.

Puneti vinetele tocate intr-un bol, adaugati usturoiul macinat, o lingura de ulei de masline, o lingura de iaurt, sare si amestecati bine. Continuati sa adaugati treptat ulei si iaurt pana ajungeti la consistenta dorita.

Adaugati sucul de la o lamaie sau cat de mult vreti voi.

Gustati si potriviti de sare. Puteti adauga piper negru si/sau ardei iuti verzi pentru un gust mai picant.

Serviti salata de vinete rece, decorata cu patrunjel proaspat tocat.

Variantele acestei salate includ ca toppinguri suplimentare: alune de padure tocate, ardei iuti verzi. Varianta asta o s-o fac data viitoare. Acum va servesc cu o lingurita din salata mea pe o bucata de lipie http://www.retetedevis.ro/2009/08/lipie-libaneza.html

Pofta buna!