duminică, 15 noiembrie 2009

Somon Amandine (Somon in crusta de migdale)

Somonul Amandine nu are originea in Franta, asa cum poate va asteptati, ci este o reteta specifica bucatariei creole din Lousiana, USA. Intr-adevar, sursa de inspiratie este sosul francez Meuniere, dar combinatia cu fulgi de migdale apartine in totalitate emigrantilor europeni(francezi) din Louisiana.
"Louisiana creole cuisine" (Bucataria creola din Lousiana) este surprinzatoare prin combinatiile avangardiste propuse pe baza unor retete clasice din Franta, Spania, Insulele Caraibe si Canare, avand inflente puternice din zona Mediteranei, Africa, India si America de Sud.
"Creoli" au fost numiti descendentii emigrantilor albi (majoritatea francezi) prin incrucisarea cu celelalte rase. In acest sange nou, genele latine au renascut ca forta si inventivitate. In privinta bucatariei, cea creola din Lousiana (centrata in New Orleans) se remarca prin prospetime si idei inovatoare, fiind o inedita combinatie intre simplitate si rafinament genuin.

Ingrediente:
-2 fileuri de somon
-o lamaie
-2 linguri de unt
-o lingura de ulei
-fulgi de migdale
-faina
-patrunjel
-sare, piper, ierburi aromatice

Spalati, portionati si condimentati pestele.

Acum vom face crusta de migdale. Doar presati pestele peste un strat de fulgi de migdale si e suficient. Rostogoliti-l cu grija, pana se acopera de tot.

Apoi il pudrati cu faina.

Incingeti o lingura de ulei si una de unt. Puneti pestele la prajit.

Mentineti-l 3 minute pe fiecare parte, la foc mediu spre mare.

Cand e bine rumenit, scoateti-l pe o farfurie si mai presarati niste fulgi de migdale.
Apoi vom face sosul de migdale. Adaugati inca o lingura de unt peste uleiul in care s-a prajit pestele sau topiti 2 linguri de unt in alta tigaie.

Cand untul a devenit usor maroniu, adaugati sucul de lime. Amestecati rapid.

Adaugati o lingura de fulgi de migdale si amestecati cat timp se prajesc.

Cand sunt usor rumenite, opriti focul si mai adaugati suc de lamaie, pentru a subtia sosul.

Sosul are o culoare delicata de caramel si un miros extravagant de migdale prajite si lime.

Stropiti somonul cu sosul de migdale. Presarati patrunjel proaspat tocat. Un deliciu! ... in doar 10 minute!

Pofta buna!