vineri, 13 noiembrie 2009

Somon cu sos de unt, lamaie si rozmarin "Somon Gourmand"

Somonul este considerat un peste foarte rafinat, o adevarata delicatesa. Mult timp a fost preferatul marilor bucatari, iar, in ultimii ani, a devenit chiar un "aliment-medicament" , medicii fiind absolut fascinati de proprietatile sale terapeutice.
Se pare ca nu conteaza continutul lipidic mare, ci e mai importanta calitatea lor. Acizii grasi omega 3 protejeaza sistemul cardio-vascular, imbunatatesc functiile cerebrale, combat depresia, stimuleaza capacitatea de concentare. Ideala este combinatia omega 3 cu omega 6 (din ulei de masline, floarea soarelui, unt).
Intrucat somonul este una din sursele foarte importante de acizi omega 3, m-am gandit sa fac cat mai multe retete cu acest peste, toate avand aceeasi caracteristica de baza: rapiditatea.
Da, pestele trebuie preparat foarte rapid, pentru a-si pastra fragezimea si a nu-si pierde proprietatile nutritive.
Asa ca vom incepe o serie noua de retete: "Retete super rapide (maxim 10 minute)"
O sa vedeti cum puteti avea in maxim 10 minute o reteta de restaurant( pentru ca aproape toate retele pe care vi le voi prezenta sunt retete celebre, preferatele restaurantelor, in general cu specific frantuzesc).
Nu uitati un lucru: cel mai important in definirea gustului este prospetimea ingredientelor (asa ca
va sugerez sa adoptati stilul japonez de a gati in armonie cu natura: peste proaspat, ierburi aromatice proaspete sau uscate, nicidecum la cubulete sau plicuri cu "E"-uri). Veti vedea ca mancarea are cu totul alt gust, daca va inspirati din prospetimea naturii.

Ingrediente:
-2 fileuri proaspete de somon
-patrunjel tocat
-rozmarin si cimbrisor
-unt
-ulei de masline
-o lamaie galbena si una verde
-2 catei de usturoi

Spalam, taiem fileul in bucati dreptunghiulare. Condimentam cu sare, rozmarin si cimbrisor.

Incingeti 0 lingura de ulei de masline si una de unt. Cand untul e topit bine, puneti fileurile de somon. Adaugati si cateva frunzulite de rozmarin in untul topit (doar putin, rozmarinul are o aroma puternica, asa ca fiti zgarciti cu el).

Dupa 1-2 minute de prajire la foc mediu spre mare, intoarceti cu grija si pe cealalta parte. Adaugati si usturoiul macinat.

Intoarceti iar pestele dupa inca 2 minute. Adaugati sucul de la o jumatate de lamaie. Stropiti mereu pestele cu sosul de unt si lamaie.

E gata dupa inca 3 minute, cand are o culoare frumos caramelizata.

Scoateti pestele pe o farfurie, opriti focul. Acum vom definitiva sosul. Faza care urmeaza se numeste "deglasare" (este un jargon culinar, inseamna transformarea unui sos gras, cu ulei si unt, in care se vede grasimea, intr-unul omogen, lucios, "degresat"). E foarte simplu, turnati sucul de la o lamaie sau lime, amestecand continuu. Sosul e inca foarte fierbinte (nu e nevoie de foc) si se va omogeniza datorita aciditatii citricelor. Doar cateva miscari si aveti un sos caramelizat, omogen, suplu. Daca nu aveti lamaie, merge si cu otet de vin.

Turnati sosul peste somon.

Presarati patrunjel proaspat peste somon. Este ideal sa-l serviti cu jumatati de lime. Sucul de lime aduce un plus de personalitate retetei.
Garnitura ideala ar fi legume la aburi (sparanghel, broccoli) si o salada verde cu ulei de masline si lamaie.

Ati calculat timpul? Eu, da: 8 minute pentru somon, sos, servire. Sper ca nu vi se pare mult :) !
Pentru a optimiza timpul, faceti garnitura la aburi cat timp preparati somonul. Astfel totul e gata in acelasi timp.

Pofta buna!