Cand spui "bucatarie thailandeza" iti imaginezi o cascada de arome exotice, de plante parfumate, de ardei extraordinar de iuti si, mai ales, te astepti la ceva incendiar. Oricine a gustat macar o reteta autentic thai stie ca buchetul aromatic este intr-adevar deosebit, iar prezentarea mancarurilor este artistica, caracterizata de eleganta si simplitate.
Rafinata si extrem de aromata, cu miresme florale, de citrice si alte condimente asiatice, bucataria thailandeza ne introduce intr-un taram misterios, caracterizat de o vegetatie tropicala luxurianta, in care lumea isi desfasoara viata dupa reguli de mii de ani, guvernate de religia budhista. Salutul thailandezilor seamana cu o rugaciune ("Wai") si e primul semn ca oamenii sunt puternic influentati de credinta lor milenara. Ospitalitatea si prietenia sunt valori fundamentale in Asia de sud-est, thailandezii fiind obisnuiti sa primeasca oaspetii la masa, sa serveasca toate felurile de mancare pe mijlocul mesei, astfel incat ceremonia mesei sa realizeze o legatura intre toti mesenii. Thailandezii nu prea mananca singuri si nici nu prefera singuratatea decat in momentele de meditatie.
Aceasta este o supa traditionala in Thailanda. Tom Kha Gai este o supa de pui cu lapte de cocos. Unele retete o fac si cu ciuperci, asa am preferat si eu. Laptele de cocos ii aduce o finete exotica si scoate si mai bine in evidenta parfumul frunzelor de kaffir lime, a tulpinilor de lemon grass (citronelle sau lamaita) si a lamailor verzi (lime). Aceasta supa foloseste niste condimente care au rol si de plante medicinale (ghimbir proaspat, galangal, usturoi, ardei iute, coriandru proaspat), de aceea este foarte sanatoasa.
Este foarte indicata mai ales in perioada iernii, deoarece elibereaza caile respiratorii si creste imunitatea.
Pentru cei ce nu au gustat aceasta supa in tara de origine sau sunt incepatori in bucataria asiatica, am sa va prezint reteta, pas cu pas si cu multe amanunte, ca sa vedeti ca nu e greu deloc. Chiar e una dintre cele mai rapide retete de supa pe care o s-o faceti vreodata. In general,
regula e ca trebuie sa aveti ingrediente de foarte buna calitate, proaspete si ... focul la maxim (da, teoria mea este ca trebuie sa reglezi nivelul focului in functie de cat de puternic e Soarele in tara de origine a retetei. Deci, pentru Thailanda, plita voastra trebuie sa friga la fel ca Soarele tropical :) )
Ingrediente:
-pulpe de pui (sau piept de pui): pentru 4 persoane sunt suficiente 2 pulpe mari
-10 ciuperci mari proaspete
-un fir de praz
-o lamaie verde
-2 tulpini lemon grass (lamaita)
-6 frunze kaffir lime
-sos de peste " Thai fish sauce"
-sos de soia
-500 ml lapte de cocos de buna calitate
-un catel de usturoi
-ghimbir proaspat(cat o nuca) sau galangal (daca gasiti, traditional se foloseste galangal)
-2-3 ardei iuti thai
-pasta de tamarind (optional)-daca nu aveti puneti mai mult suc de lime
Deci punem pulpele la fiert in apa. Adaugam un catel de usturoi intreg, o tulpina de lemon grass sectionata pe lungime si batuta cu dosul cutitului(ca sa dezvaluie si mai multa aroma), 2 frunze de kaffir lime. Luam si o lingurita de pasta de tamarind (daca avem) si o adaugam (rolul tamarindului este de a acri supa).
Lasam sa fiarba la foc mare si spumam bine supa.
Intre timp pregatim legumele. Spalam ciupercile si le curatam, taiem prazul in cateva felii subtiri pentru decor, iar restul in 2-3 bucati mari.
Cand a fiert bine puiul (deci dupa maxim 10 minute), scoatem carnea intr-o farfurie si strecuram supa intr-un bol. Chiar daca ati spumat bine, faza cu strecuratul nu o omiteti. Este foarte importanta pentru aspectul final al supei. V-am zis ca e o reteta eleganta, deci trebuie sa fie cat mai clara supa.
Pregatiti o serie noua de condimente, proaspete, care vor trezi aromele din supa: 3 frunze de kaffir lime, o tulpina de lemon grass (vedeti in poza sectiunea pe lungime si cum a fost lovita cu cutitul pentru a elibera o aroma cat mai puternica), un cub de ghimbir cam cat o nuca.
Puneti in oala 400 ml lapte de cocos (100 ml ii pastram pentru final pentru un gust mai deosebit) si adaugati condimentele din poza de mai sus.
Cand aproape da in fiert laptele, adaugati supa calda, strecurand-o inca o data (de data asta folositi cea mai fina strecuratoare, cea de ceai).
Acum lasati sa fiarba la foc mare vreo 3 minute. Scoateti carnea de pe oase si taiati-o in bucati mici.
Adaugati bucatile mari de praz si carnea in supa. Continuati fierberea.
Tocati ciupercile, cateva lasati-le intregi pentru decor.
Dupa 3 minute dupa ce ati pus carnea, puneti si ciupercile si mai fierbeti inca 5 minute.