Scaloppinele sunt un fel de mancare foarte popular in bucataria italiana. In general, termenul de scaloppine se refera la felli de vita sau vitel foarte subtiri, batute bine, condimentate, pudrate cu faina si prajite in unt cu ulei de masline. Sunt servite alaturi de unt sos de lamaie, de ierburi aromatice sau de legume (ciuperci, capere, rosii, masline,etc). Daca se foloseste alta carne, atunci se specifica tipul scaloppinelor: pui " di pollo", curcan "di tachino", etc, altfel, denumirea simpla de "scaloppini" este data doar fripturilor de vitel.
Reteta italiana de "scaloppine" este, asa cum ne-am obisnuit pentru specificul mediteraneean, simpla si savuroasa. Carnea proaspata impreuna cu sosul delicios va ofera un rasfat culinar deosebit, iar efortul in bucatarie e minim.
Scaloppinele sunt foarte fragede, prajirea rapida in unt facandu-le deosebit de moi.
Ingrediente:
-4 felii subtiri de vitel sau vita
-o lingura de unt
-1-2 linguri ulei de masline
-sare, piper
-o cana de ciuperci proaspete
-o legatura de patrunjel
-putina faina
Bateti carnea, condimentati-o dupa gust si pudrati fileurile de vitel cu faina. Apoi topiti untul in ulei si prajiti carnea.
Mentineti cam 3 minute pe o parte, la foc mare, apoi, reduceti focul la mediu si intoarceti fripturile.
Dupa inca 3 minute, intoarceti-le iar pentru inca un minut.
Scoateti fripturile pe un platou si mentineti-le la cald pana faceti sosul.
Puneti ciupercile spalate si tocate in untul topit din tigaie, adaugati 2 catei de usturoi macinati si caliti-le.
Cand sosul ciupercilor e aproape scazut, adaugati patrunjelul tocat.
Adaugati iar scaloppinele in tigaie, doar cateva secunde, cat sa le stropiti cu sosul de ciuperci.
Asezati scaloppinele pe un platou, turnati sosul de ciuperci si decorati cu patrunjel.
Garnitura pentru scaloppine poate fi: un piureu de cartofi, cartofi la cuptor cu rozmarin sau legume fierte la aburi (in cazul de fata, conopida fiarta la steamer).
Pofta buna!