Pastele italiene sunt extraordinar de gustoase, in orice varianta. Spaghetele Carbonara nu sunt ideale pentru o dieta, dar sunt atat de gustoase incat se poate admite un rasfat ocazional.
Spre deosebire de majoritatea felurilor de a gati pastele, reteta Carbonara nu are suc de rosii, sosul fiind alb, de smantana.
Aceasta reteta o stiu de la unchiul meu, care a trait cativa ani in Italia si a invatat acolo sa faca aceste paste minunate. Sunt multe retete de Carbonara, dar aceasta va asigur ca vine chiar din "Bella Italia".
Ingrediente:
-250 gr spaghete de grau dur (eu recomand Barilla)
-o lingura de unt
-200 gr kaiser
-200 ml smantana
-un ou
-sare, piper
-2 catei de usturoi
-mozzarella si parmezan (optional, dar recomandat)
Fierbeti pastele in apa cu sare si putin ulei de masline. Secretul reusitei unei retete cu paste este fierberea "al dente"( pastele trebuie sa ramana un pic tari). Pentru a obtine "spaghetti al dente", fierbeti-le cu 1-2 minute mai putin decat timpul indicat pe pachet.
Scurgeti pastele si clatiti-le cu apa rece. Lasati-le sa se scurga bine.
Caliti kaiserul intr-o lingura de unt. Adaugati si usturoiul macinat.
Cand kaiserul e putin rumenit, adaugati spaghetele fierte si scurse.
Prasarati sare si piper dupa gust si apoi amestecati-le bine.
Bateti oul si adaugati-l peste spaghete.
Acum luati 2 furculite si amestecati pastele cu ou, astfel incat oul sa patrunda in toata compozitia. Continuati pana cand tot oul e incorporat si s-a transformat in "zdrente". Adaugati smantana si continuati amestecarea dinspre exterior spre interior cu furculitele.
Cand s-a ingrosat sosul de smantana, adaugati mozzarella si opriti focul.
Amestecati si mozzarella pana cand este aproape toata topita.
Se servesc fierbinti, presarate cu parmezan si piper.
Pofta buna!