luni, 11 ianuarie 2010

Chec dietetic cu lamaie, nuci, migdale si cacao


Daca va doriti un desert simplu de facut, dar delicios, atunci incercati aceasta reteta de chec de lamaie(este reteta mamei mele, care are succes de fiecare data). Si daca folositi faina de soia in locul celei albe, clasice, atunci veti descoperi o prajitura foarte dietetica, aromata si pufoasa.
Indiferent de faina aleasa, ceea ce e fantastic la acest chec este aroma: un mix de lamaie, nuci, migdale si cacao va va desfata cu siguranta simturile.
Este perfect langa o cana de cafea sau ciocolata calda.

Ingrediente:
-200 gr de faina (eu am folosit de soia, dar reteta merge cu orice fel de faina de patiserie)
-6 oua
-200 gr zahar sau fructoza (eu am folosit fructoza,e mai dietetica)
-70 gr nuci macinate
-2 linguri de cacao
-o lamaie
-o portocala (folosim doar coaja razuita)
-o jumatate de pliculet de praf de copt
-6-7 linguri de ulei de floarea soarelui

Separati albusurile de galbenusuri. Bateti albusurile spuma cu un praf de sare.

Mixati galbenusurile cu zaharul/fructoza, apoi adaugati esente (vanilie, rom), sucul de lamaie,coaja rasa de lamaie si de portocala.

Mixati pana devine totul omogen si cremos. Adaugati treptat uleiul, mixand mereu.

Adaugati nucile macinate si mixati iar.

Stingeti praful de copt cu 2 lingurite de suc de lamaie.

Adaugati faina in ploaie in compozitia de galbenusuri, mixand mereu, apoi adaugati praful de copt.

Acum renuntati la mixer. Adaugati albusurile batute spuma, treptat, in compozitia de galbenusuri, amestecand lejer, de sus in jos, cu grija sa nu se strice spuma de albusuri.

Cand ati terminat de incorporat albusurile, compozitia a crescut mult in volum si e foarte pufoasa.

Varsati 3/4 din compozitie in forma de chec, iar cealalta parte o amestecati cu cacao.


Turnati compozitia de cacao pe mijlocul formei de chec.

Acum folositi o furculita pentru a amesteca cele 2 compozitii.

Presarati fulgi de migdale pe deasupra si dati forma la cuptor(incins deja la 180 de grade).

Se coace la 180 de grade, cca 30 de minute, pana se rumeneste si devine elastic la apasare.

Se lasa sa se raceasca la temperatura camerei, apoi se scoate din forma si se taie felii.

Este pufos, deloc uscat (datorita sucului de lamaie), cu o delicioasa aroma.
Va invit sa-l testati!

Pofta buna!
P.S: daca nu aveti forme de silicon, atunci ungeti formele si tapetati-le cu faina inainte sa turnati compozitia.