joi, 14 ianuarie 2010
Ciorba de pui a la grec (Supa greceasca de pui cu sos de lamaie si ou)
Ciorba de pui "a la grec" este foarte gustoasa si hranitoare. Gustul original dat de aroma de lamaie da un plus de personalitate unei simple supe de pui cu legume. Sosul de ou cu lamaie ofera finete si un plus de consistenta ciorbei grecesti de pui.
Va invit sa descoperiti aceasta reteta originala greceasca. Si daca omiteti sa adaugati orezul (asa cum am facut eu), nu trebuie sa va temeti in privinta siluetei, deoarece ciorba de pui a la grec devine foarte lejera si dietetica.
Ingrediente:
-4 pulpe de pui
-un pachet de inimi de pui
-o cana de orez (eu am omis-o)
-1-2 morcovi
-o radacina de telina
-o tulpina de telina cu frunze
-o legatura mare de patrunjel
-3 cepe potrivite
-2 ardei grasi colorati (nu erau in reteta originala, dar i-am adaugat in locul orezului)
-2 oua
-o lamaie mare
-smantana lichida(optional)
-o frunza de dafin
Puneti apa la fiert cu frunza de dafin (va da un incredibil gust mediteraneean ciorbei grecesti), adaugati pulpele de pui spalate bine, spumati si apoi adaugati cepele intregi, bine curatate si spalate.
Fierbeti tot timpul la foc mare, spumati daca mai apare spuma si de la legume.
Tocati morcovul si telina si adaugati-le in supa.
Tocati tulpina de telina si adaugati-o si pe ea.
Dupa cateva minute, adaugati inimile de pui.
Tocati ardeiul si adaugati-l peste celelalte legume. Daca doriti sa adaugati orez, acum e momentul sa-l adaugati (dupa ce l-ati spalat de cateva ori si l-ati scurs). Timpul de fierbere pentru orez e de 10 minute, cam atat mai dureaza pana e gata ciorba.
Cand vedeti ca a fiert foarte bine carnea (se vede cum se desprinde de pe os), reduceti focul, scoateti carnea si ceapa din supa. Ceapa o puteti arunca.
In supa care fierbe la foc mic adaugati frunzele de telina tocate fin.
Scoateti carnea de pe oase si taiati-o in bucati mici.
Adaugati carnea in supa.
Bateti ouale si adaugati sucul de lamaie.
Opriti focul sau reduceti-l la minim si adaugati cate un polonic de supa in compozitia de oua cu lamaie, amestecand treptat, pana cand devine si ea fierbinte.
Apoi o varsati in oala cu ciorba, amestecati pana cand se omogenizeaza bine. Gustati si potriviti de sare, piper, lamaie. Daca doriti un gust mai bogat, adaugati si 100 ml smantana lichida si mai fierbeti la foc foarte mic inca 2 -3 minute.
Tocati patrunjelul si adaugati-l peste ciorba cand e deja gata si focul e oprit.
Se serveste fierbinte, cu ardei iute. Grecii o servesc cu paine proaspata, abia scoasa din cuptor. Delicioasa!
Pofta buna!