Mancarea libaneza este foarte sanatoasa, extrem de aromata si echilibrata. Variantele fast-food cu cartofi prajiti si adaosuri de maioneza gen sawharma nu ar trebui confundate cu gastronomia autentica libaneza. Evident ca acestea aduc doar aromele orientale, dar sunt de condamnat datorita combinatiei pline de grasimi nesanatoase si glucide (cartofi, paine, ketchup).
Bucataria araba este o experienta care merita incercata, o aventura culinara intr-un taram bogat in condimente misterioase, cu arome puternice, ispititoare, unele cu efecte afrodisiace.
Puiul pregatit in stil libanez va fi o adevarata alchimie de arome, iar stilul de preparare este foarte facil (ingredientele de calitate facand practic toata treaba).
Condimentul de baza se numeste "zatar", un amestec de cimbru uscat, susan si sumac (otetar mirositor). Acesta va crea baza unui parfum oriental...mistic.
Va invit sa urmariti aceasta reteta absolut deosebita.
Ingrediente:
-pulpe de pui
-condiment libanez "zatar": cimbru, susan, sumac
-o cutie rosii pasate
-2 catei de usturoi
-scortisoara
-frunze de menta proaspata
-frunze de patrunjel
-piper
-ardei iute rosu
-seminte de susan
-suc de lamaie
-ulei de masline
Se condimenteaza bine pulpele de pui cu zatar si se pun la prajit intr-o tigaie in care ati incins 2 linguride ulei de masline.
Se rumenesc pe fiecare parte.
Se adauga o ceasca de apa fiarta si se lasa sa fiarba la foc mediu, acoperite de capac.
Dupa ce s-au patruns bine pulpele si sosul a scazut, se adauga rosiile pasate si se lasa sa fiarba cateva minute.
Se presara un varf de cutit de scortisoara macinata,sare, piper, ardei iute.
Se toaca cateva frunze de menta proaspata si putin patrunjel. Se macina usturoiul si se adauga in sos.
Se adauga verdeata, putin suc de lamaie si se opreste focul.
In final se presara semintele de susan.
Se serveste fierbinte, cu garnitura de salata (varza rosie e o varianta foarte buna). Evident si cu lipie libaneza.
Pofta buna!