Somonul, desi este un peste gras, contine o sursa de lipide "bune" (acizi grasi omega 3) care previne si amelioreaza bolile cardio-vasculare, obezitatea, diabetul de tip 2, bolile sistemului nervos.
Nutritionistii considera somonul (si toti ceilalti pesti grasi: pastrav, macrou, scrumbie,etc) ca fiind un aliment necesar in dieta noastra (recomandarea de a manca peste cat mai des este deja cunoscuta).
Mancarea dietetica nu trebuie sa fie "fara gust" si putina. Dieta presupune un mod de alimentatie echilbrat si controlat.
Ce va propun eu este sa faceti dieta chiar "atractiva" . Daca vreti sa va rasfatati, sa mancati preparate exotice , apetisante, atunci exact asta veti face, dar dietetic. Numai voi veti sti asta, ceilalti vor fi surprinsi de combinatiile pline de imaginatie si culoare incat nu vor observa neaparat ca nu au cartofi ca garnitura la somon, ci salata verde. Cromatic, salata merge mai bine , iar gustul ei proaspat si racoritor ajuta sucul de lime sa stinga "focul" acest preparat "hot".
Ingrediente:
-un file de somon
-o lamaie verde mare
-cimbru proaspat (merge si cel uscat)
-piper
-ardei iute uscat
-oregano
-2 catei de usturoi
-salata verde
Apoi putineti o lingura de ulei de ulei (nu e nevoie de mai mult, pentru e deja gras pestele) intr-o tigaie teflonata si puneti pestele la prajit.
Acum e cu prima parte in sus si vom face crusta. Intai stropiti iar pestele cu putin suc de lime(se va fragezi si va lua un gust foarte parfumat de lime). Adaugati putin usturoi macinat, mai razuiti putina coaja de lime.
(nu trebuie sa depasiti in total 10 minte de preparare termica, atfel somonul isi va pierde gustul fraged, devenind uscat). Acoperiti cu capac si lasati pestele un minut la aburi acoperit de lime.
In felul acesta nu se va rupe cand il scoateti (deoarece s-a racit putin) si se va rehidrata carnea.