duminică, 7 februarie 2010

"Involtini" de pui la cuptor cu trei sosuri

"Involtini" sunt o specialitate italiana foarte apetisanta si foarte simplu de preparat. Carnea este rulata, cu un continut in general bazat pe ou, pesmet, parmezan, si apoi prajita. Se servesc simple sau cu sos tomat.
Aceasta reteta de "involtini" este adaptata dupa o reteta originala siciliana. Reteta siciliana de involtini continea pesmet, patrunjel, usturoi si parmezan ca si umplutura, iar rulourile erau prajite sau fripte pe gratar. Adaptarea retetei prevede coacerea in cuptor ("involtini al forno") si inlocuirea pesmetului si parmezanului cu migdale macinate (ca sa fie mai "light"). Evident ca puteti pastra traditia italiana de a le praji, dar la cuptor vor iesi foarte dietetice si cu o crusta crocanta.
Varianta mea de servire aduce un acompaniament variat de trei sosuri cu arome un pic mai frantuzesti(pentru ca imi place sa combin cele 2 stiluri): un sos de branza cu chimen, un sos de coacaze negre si un sos de vin rosu cu ciocolata.

Ingrediente:
-3 fileuri de pui
-o legatura de patrunjel
-piper
-sare
-migdale macinate
-1-2 catei de usturoi
-ulei de masline
Pentru sosul de branza:
-o ceasca de smantana lichida
-cateva linguri de cascaval razuit
-o lingurita rasa de chimen
-piper
-sare(optional)
-patrunjel
-2 linguri migdale macinate
-putina nucsoara rasa

Bateti carnea de pui.

Presarati patrunjel tocat, sare, piper si putin usturoi macinat.

Asezati fileul pe o farfurie plina de migdale macinate cu partea cu umplutura in sus. Presarati peste celelalte condimente, o lingura de migdale macinate (sau pesmet si parmezan).

Rulati. Observati cum se formeaza crusta exterioara fara nici un efort.

Dupa ce ati terminat de rulat foarte strans, asezati ruloul de pui in tava acoperita cu o foaie de copt (fiindca nu avem deloc grasime e bine sa o folositi pentru ca altfel se pot lipi).

Dati tava cu involtini la cuptor la 180 de grade, cca 30 de minute, pana se rumenesc (ultimele 10 minute puteti folosi functia ventilat)

Intre timp faceti sosul. O sa facem un sos de branza, dar puteti sa faceti si un sos tomat simplu, cu ulei de masline si ierburi aromate.
Incalziti smantana lichida. Adaugati migdalele (optional), sare si piper.

Adaugati branza razuita. Aveti grija ca focul sa fie mediu spre mic.

Adaugati chimenul si amestecati mereu sa se topeasca branza.

Adaugati patrunjelul cand e gata. Razuiti si putina nucsoara.

Daca vreti sa iasa foarte cremos, puteti sa-l mixati putin la blender.

Retetele celorlalte doua sosuri se gasesc in Piept de rata cu sos de coacaze negre si Muschi de vita in sos de vin rosu si ciocolata
Scoateti involtini din cuptor cand sunt gata rumeniti.

Aranjati platoul de servire. Presarati putin patrunjel tocat.

Serviti impreuna cu sosurile.

Sosul de branza complimenteaza foarte bine involtini.

La fel si combinatia cu coacaze. Cel de vin rosu cu ciocolata este pentru o varianta mai extravaganta.

Si acum o sectiune ca sa vedeti cat de frumos arata:

Pentru un sos mai simplu: combinati suc de rosii cu o lingura de ulei de masline si ierburi aromatice, fierbeti-l pana se ingroasa si ....gata sosul italian!
Pofta buna!