miercuri, 24 februarie 2010

Somon la gratar cu sos de lamaie si tahina cu salata de spanac proaspat, nuci si susan

Aceasta combinatie sofisticata si eleganta este o explozie de principii nutritive foare sanatoase. Somonul, spanacul proaspat si fraged, nucile, lamaia, sosul de soia si pasta de susan creeaza o combinatie menita sa va revigoreze, sa va imbunatateasca starea de sanatate si aspectul pielii. Prepararea termica este extrem de redusa, astfel incat somonul va ramane suculent si fraged, iar restul ingredientelor sunt folosite in stare naturala, pentru a ajuta cat mai mult procesul de detoxifiere al organismului.
Reteta este ideala pentru cei ce doresc sa manance ceva rafinat, dar in acelasi timp foarte sanatos.

Ingrediente:
-un fileu de somon curatat de pielita
-o lamaie
-o lingurita sos de soia light
-o lingurita de ulei de masline sau de arahide
-o lingura otet de vin rosu
-2 lingurite pasta de tahini (susan)
-2 linguri de nuci tocate
-2 linguri de seminte de susan alb
-sare, piper
-spanac tanar crud

Spalati somonul, scurgeti-l si presarati sare si piper peste el.

Ungeti gratarul cu putin ulei, incingeti-l si apoi asezati somonul.

Preparati sosul de tahina. Amestecati o lingurita sos de soia cu 2 lingurite de tahina, sucul de la o jumatate de lamaie, o lingurita ulei de arahide (sau masline), o lingura de otet.

Ungeti somonul cu o lingurita din acest amestec in timp ce se frige.

Dupa aprox. 5 minute, intoarceti somonul si reduceti focul spre minim.

Este gata cand toata carnea se albeste.

Mai intoarceti o data pestele si stropiti-l cu sucul de la cealalta jumatate de lamaie.

Apoi reveniti iar pe prima parte, stropiti cu lamaie si opriti focul. Aceasta adaugare de suc la final are rolul de a fragezi si rehidrata carnea. Este bine si cand frigeti sa acoperiti grillul partial cu un capac, sa se inabuse.

Amestecati spanacul crud spalat si scurs, cu nucile, sosul de tahina si lamaie.

Stropiti pestele cu sos, adaugati salata de spanac si nuci ca garnitura, presarati semintele de susan alb peste intreg preparatul, ca o nota finala de eleganta.

Si acum o sectiune ca sa vedeti prepararea corecta a somonului:

Pofta buna!