marți, 23 februarie 2010

Tort cu blat de migdale, crema de mascarpone cu portocale rosii si zmeura

M-am hotarat sa va rasfat! Asa ca v-am pregatit un deliciu dulce-racoritor, o combinatie provocatoare de mascarpone cu exoticele portocale rosii si topping de zmeura. Evident ca am nu am uitat sa am grija de silueta voastra, asa ca surpriza mea este ca acest tort nu are nici un gram de faina sau de zahar. Va veti putea delecta cu acest desert fara sa aveti nici cea mai mica remuscare, pentru ca este incredibil de dietetic!
Reteta este simpla, cu un minim de preparare, deoarece am vrut sa pastrez cat mai natural gustul si parfumul fructelor.
Rezultatul il las la aprecierea voastra, dar va asigur ca merita incercat!

Ingrediente:

Blat:
-6 oua
-200 gr faina de migdale (migdale macinate foarte fin)
-2 linguri de fructoza
-sucul de la o jumatate de lamaie
-2 lingurite coaja rasa de lamaie
-1-2 picaturi esenta de migdale
-jumatate de pliculet de praf de copt
-zeama de lamaie

Crema:
-o cutie de 250 gr de mascarpone (varianta "light" e de preferat daca sunteti la dieta)
-sucul de la o portocala sau doua (functie de cat mari si zemoase sunt)
-2-3 linguri de fructoza
-o lingurita de coaja de portocala

Mai intai faceti blatul. Separati albusurile de galbenusuri. Bateti albusurile spuma, adaugand un pic de suc de lamaie si un praf de sare. Secretul obtinerii unei spume foarte tari de albusuri este ca acestea sa fie foarte proaspete si reci. Sucul de lamaie si sarea le ajuta sa devina alb-lucioase si sa "stea" cat mai mult timp.

Stingeti praful de copt cu sucul de la o jumatate de lamaie.

Amestecati galbenusurile cu fructoza, faina de migdale si coaja de portocala.

Mixati bine si apoi adaugati sucul de la o jumatate de portocala rosie (daca nu aveti rosie, merge si cea normala).

Amestecati albusurile treptat in compozitia de galbenusuri folosind o spatula sau o lingura, cu miscari largi, de sus in jos, ca sa nu se strice spuma de albusuri.

Ungeti si tapetati cu faina de migdale forma de tarta.
Turnati compozitia in ea si dati-o la cuptor la 180 de grade Celsius, timp de 20-30 de minute, pana cand se rumeneste si aluatul devine ferm.

Intre timp pregatiti crema. Amestecati toate ingredientele cu o spatula.

Adaugati sucul de portocale.

Gustati si potriviti cantitatea de fructoza.

Veti obtine o minunata crema roz de mascarpone, foarte parfumata si gustoasa. Dati crema la frigider pana cand blatul e gata.
Scoateti blatul din cuptor cand e gata. Lasati-l sa se raceasca la temperatura camerei.

Ungeti blatul cu 200 gr de gem dietetic (fara zahar) de fructe de padure, cat timp este fierbinte.

Lasati blatul sa se racesca complet inainte de a-l acoperi cu crema.

Acoperiti blatul cu un strat gros de crema, decorati apoi cu zmeura proaspata.

Lasati-l la frigider macar o ora inainte sa-l serviti.

Este delicios si foarte aspectuos. Este un desert ideal pentru o cina romantica.

Dupa ce este lasat la frigider minim 12 ore, aromele devin si mai intense. Asa ca va recomand sa-l serviti si a doua zi, dimineata la cafea.

Pofta buna!