sâmbătă, 6 martie 2010

Calamari pane cu sos de smantana, usturoi si busuioc

Daca va doriti o reteta de fructe de mare simpla si delicioasa, incercati calamarii pane. In general, calamarii pane se fac rondele, dar aceasta reteta foloseste calamari intregi (intrucat erau foarte mici).
Calamarii, la fel ca si celelalte fructe de mare, se prepara cu stil. Este foarte important sa stiti sa preparati fructele de mare, pentru a va bucura de adevarata lor savoare. Fructele de mare sunt foarte pretentioase si fragile, asa ca regula de baza este sa le tratati termic cat mai putin.
In mai putin de 5 minute, calamarii sunt gata. Daca prelungiti prajirea, vor deveni elastici-cauciucosi si total indigesti.
Acompaniati intotdeauna fructele de mare cu sosuri proaspete, foarte aromate si salate de cruditati. Combinatia intre condimentele proaspete din sos si gustul delicat al fructelor de mare este o experienta culinara senzoriala. Ideal ar fi sa pregatiti un asortiment de sosuri ( pe baza de lamaie si verdeturi, de suc de rosii, de iaurt, de smantana), cu diferite note aromatice dominante, si sa serviti platoul de fructe de mare alaturi de ele. Este modul ideal de a experimenta si de a descoperi gustul fructelor de mare.

Ingrediente:
-calamari congelati (cei proaspeti sunt ideali, dar sunt mai greu de gasit) curatati
-un ou
-2-3 linguri de faina
-sare, piper, oregano
Sos: 100 ml smantana sau iaurt gras, suc de lamaie, sare, piper, un catel de usturoi pisat, cetva frunze proaspete de busuioc tocate
Spalati calamarii, lasati-i sa se scurga.Daca vreti, puteti sa-i taiati in inele.

Bateti ouale cu sare, adaugati piper, oregano si faina. Treceti calamarii prin acest amestec, apoi prajiti-i la foc mediu in putin ulei de masline.

Veti observa ca in cateva minute incep sa se umfle. Intoarceti-i si pe cealalta parte, mai lasati-i un minut si sunt gata.
Se servesc cu sosul rece si salata verde cu lamaie.
Un deliciu ! Un meniu de vacanta, ideal pentru a va readuce bunadispozitie!

Pofta buna!