Este o paine traditionala in zona mediteraneeana, la italieni fiind cunoscuta ca "focaccia cu masline", la greci "pitta cu masline", fiecare tara avand propria ei versiune pentru aluatul de paine.
Eu va prezint o paine cu masline care seamana cu franzela noastra clasica, dar are o umplutura meridionala.
Ingrediente:
-500 gr faina (neagra cu seminte, in cazul de fata)
-un pachet de drojdie uscata
-300 ml apa calduta
-ulei de masline
-otet
-un praf de sare
In final trebuie sa fie destul de moale, maleabil, usor elastic, nelipicios. Formati o bila din aluat, ungeti-o cu putin ulei si lasati-o la crescut, acoperind castronul cu un prosop curat de bucatarie.
Peste 50 de minute(o ora), aluatul e gata crescut. Pudrati blatul de lucru cu faina, la fel si sucitorul (facaletul).
Impartiti aluatul in 2-3 portii, intindeti-le pana la o grosime de 2 cm(la intindere si prelucrarea aluatului folositi faina, deoarece aluatul e destul de moale si se lipeste de sucitor) si presarati cateva felii de masline si cateva cubulete de feta (sau telemea).
Se unge painea cu foarte putina apa si se introduce tava in cuptorul incins la 200 de grade. Dupa aproximativ 10 minute se reduce focul la 180 de grade si se coace pana e rumenita bine, iar proba scobitorii iese uscata.
Merita sa gustati o felie de paine taraneasca, cu gust de vatra si aroma autentic meridionala!
Se unge painea cu foarte putina apa si se introduce tava in cuptorul incins la 200 de grade. Dupa aproximativ 10 minute se reduce focul la 180 de grade si se coace pana e rumenita bine, iar proba scobitorii iese uscata.
Merita sa gustati o felie de paine taraneasca, cu gust de vatra si aroma autentic meridionala!