luni, 10 mai 2010

Somon la cuptor cu sos de capere


Vreti sa mancati sanatos, sa va mentineti sau sa va recapatati silueta si in acelasi timp sa va rasfatati cu mancaruri deosebite? Atunci optati pentru carnea de peste si cat mai multe legume proaspete.
Somonul este un peste foarte sanatos, iar continutul sau ridicat in acizi grasi omega 3 il fac ideal pentru dieta.
Daca vreti o reteta de somon spectaculoasa, dar foarte simpla, care sa nu va solicite prea mult timp in bucatarie, atunci somonul la cuptor cu sos de capere este un deliciu care nu trebuie ratat. Credeti-ma, arata ca la marile restaurante, iar combinatia de arome este divina.
Cu miresme provensale, parfum discret de usturoi, contrabalansat de finetea smantanii si notele putenice de lamaie si capere, somonul nostru se simte pe Coasta de Azur a Mediteraneei. Si la fel o sa va simtiti si voi , daca veti gusta aceasta minunatie alaturi de o salata verde asortata, stropita cu o vinegreta lejera.

Ingrediente:
-o bucata mai mare de somon
-vin alb(optional)
-2 lamai
-un catel de usturoi
-oregano, rozmarin, busuioc, maghiran, lavanda, tarhon (amestecul de ierburi aromatice mediteraneene se gaseste gata preparat sau puteti sa folositi cate condimente aveti)
-cartofi (optional)
-sare, piper
-100 ml smantana
-3-4 linguri de capere
-salata verde
-ulei de masline
Ungeti tava cu putin ulei de masline. Ungeti si fileul de peste. Condimetati-l cu sare, piper si ierburile aromatice. Adaugati usturoiul feliat. Stropiti pestele cu suc de lamaie si , optional, putin vin alb sec.

Daca doriti garnitura de cartofi, atunci ideali ar fi cartofii la tava. Curatati cartofii, feliati-i , stropiti-i cu ulei si presarati sare, piper si boia peste ei. Dati tava la cuptor in acelasi timp cu tava cu somonul.


Se lasa 20-25 de minute la cuptor, la 180-200 de grade Celsius. Somonul este gata cand e usor rumenit (nu-l lasati prea mult in cuptor pentru se va usca).

Cand scoateti somonul, mai stropiti-l o data cu suc de lamaie.
Sosul se prepara prin simpla amestecare a smantanii cu putin suc de lamaie (2 linguri), caperele tocate, sare si piper.
Turnati sosul peste somon. Ornati cu feliile de cartofi.

Pregatiti o salata verde cu vinegreta de ulei de masline si lamaie si serviti.

In sectiune se vede cat de suculenta este carnea de somon.
Pofta buna!