duminică, 16 mai 2010

Supa de sparanghel alb cu "crutoane" de pui

Am incercat aceasta supa-crema de sparanghel alb si pot sa spun ca este foarte gustoasa. Sparanghelul alb este ideal pentru supe sau fiert la aburi cu un sos cremos pe baza de ou si lamaie.
Intrucat am vrut sa adaug ceva mai deosebit unei simple supe, m-am gandit ca niste "crutoane" de pui ar fi mai mult decat binevenite. Daca nu doriti sa combinati cu carne, atunci puteti sa eliminati puiul din reteta si sa faceti o supa de legume (morcov, telina, radacina de patrunjel, cartof).
Supa de sparanghel este o reteta fina, ideala pentru o cina lejera. Cu un parfum fin de nucsoara, niste "crutoane" aurii, aromate de pui tras la tigaie, supa de sparanghel capata un plus de personalitate.

Ingrediente:
-600 gr sparanghel alb
-un piept de pui
-o ceapa alba
-2 linguri de unt
-smantana lichida
-un ou (optional, eu n-am pus)
-sare, piper, nucsoara

Varianta fara pui:

Spalati si curatati sparanghelul. Taiati 2 cm de la capetele tulpinilor de sparanghel si aruncati-le.

Fierbeti puiul in apa timp de 20 de minute , scoateti carnea si pastrati zeama pentru supa.
Caliti ceapa tocata in unt.

Taiati sparanghelul in bucati de 3 cm si puneti-le la fiert in supa de carne.

Adaugati ceapa calita si untul topit peste sparanghel si continuati fieberea.

Taiati pieptul de pui fiert in cubulete si caliti-le in putin ulei de masline, pana devin aurii.

Cand sparanghelul e gata fiert, adaugati smantana si lasati focul mic. Dupa 2-3 clocote opriti focul.
Strecurati supa si adaugati bucatile de sparanghel in blender. Pastrati cateva varfuri de sparanghel pentru decor.

Mixati bine si apoi amestecati piureul obtinut cu supa. Mai fierbeti 1-2 minute la foc mic.
Potriviti de sare si piper. Daca vreti sa fie mai consistenta, adaugati si un galbenus, pe care il amestecati bine cu putina supa calda, si apoi il turnati peste toata cantitatea de supa din oala .

La sfarsit, adaugati putina nucsoara proaspat rasa.

Se serveste calda, cu "crutoanele" de pui. Decorati cu varfurile de sparanghel pastrate. Daca nu vreti cu carne, adaugati crutoane de paine.

Pofta buna!