Aprins de culorile verii, cu arome incendiare asiatice (orientale) impletite cu mirosul de mere coapte, puiul exotic la cuptor troneaza mandru pe platou, etalandu-si splendida glazura lucioasa de miere cu vanilie, invitandu-va la o vacanta culinara pe o insula exotica.
Daca vreti sa faceti o reteta festiva de pui, dar in acelasi timp sa nu munciti decat 5 minute, atunci puiul intreg la cuptor este reteta ideala pentru voi. Toata munca se rezuma la a astepta vreo ora si jumatate pentru ca puiul sa devina fraged si aromat la interior, crocant si delicios glazurat la exterior.
Pentru ca deja a venit vara va propun o reteta exotica, o combinatie de parfum de mere coapte, arome asiatice si note elegante si discrete de vanilie.
Combinatia de pui cu vanilie este specifica Insulelor Reunion, asa ca am folosit acest detaliu ca tusa finala peste puiul meu de inspiratie exotica.
O reteta ispititoare, generoasa ca buchet aromatic, cu gust divin picant- usor dulce, pe care va invit sa o pregatiti in weekend.
Pentru ca meritati ceva special!
Ingrediente:
-un pui intreg
-un mar mare (sa incapa in pui)
-cativa catei de usturoi
-amestec de condimente asiatice "5 arome"
-boia de ardei dulce si iute
-piper negru
-piper Sechuan (daca aveti este foarte bine, da un parfum deosebit, daca nu , merge si fara)
-cateva linguri de miere
-2-3 batoane de vanilie sau 2 lingurite rase de seminte de vanilie (in nici un caz nu puneti esenta)
-sare
Spalati si stergeti puiul. Ungeti-l cu foarte putin ulei, ca sa adere cat mai bine condimentele, si asezati-l intr-o tava antiaderenta. Presarati sare si condimente (fara vanilie si miere) atat in interiorul puiului , cat si pe exterior.
Introduceti marul crestat in pui. Puneti si vreo 4-5 catei de usturoi striviti usor(vor elibera mai multa aroma) in interiorul puiul. Cateva boabe de piper Sechuan (daca nu aveti, puneti piper negru sau colorat) vor ajunge si ele in interiorul puiului. Acum am terminat cu umplutura.
Mai pudrati la exterior puiul cu cat mai multe condimente, sa fie cat mai colorat.
Introduceti puiul la cuptor, pe un nivel cat mai jos, la 180 de grade si lasati-l vreo 30 de minute.
Amestecati 2-3 linguri de miere cu semintele de vanilie si putina apa sau suc de lamaie (cat sa iasa un sos subtire). Ungeti puiul cu acest amestec si reintroduceti-l la cuptor.
Daca vi se pare ca se rumeneste prea repede , reduceti focul la 160 de grade si stropiti-l mai des cu sosul din tava.
Repetati procedura la interval de 15 minute. Stropiti intai puiul cu sosul din tava (lasat de pui) si apoi ungeti-l cu amestecul de miere si vanilie (ca sa se formeze glazura).
Dupa aproximativ o ora si jumatate este gata. Puiul e bine rumenit si se vede cum carnea se strange de pe os la copane (acesta este semnul ca e gata).
Miroase imbietor, arata apetisant , asa ca invitati-i pe toti la masa. Se serveste cu garnitura de orez basmati fiert sau prajit, in stil chinezesc.
Pofta buna!