miercuri, 2 iunie 2010

Somon umplut la cuptor cu tagliatelle de zucchini si morcov

Una dintre cele mai reusite si spectaculoase retete de somon este cea de somon umplut cu legume colorate . Si, cum reteta se doreste una speciala, atunci e neaparat necesar sa-i aduceti si o garnitura pe masura. "Tagliatellele" de zucchini (dovlecel cu coaja verde, italian) si morcov sunt o combinatie splendida, atat prin contrastul coloristic ce pune in valoare orice preparat, dar mai ales prin gustul legumelor proaspete, un pic trecute prin caldura focului, care raman un pic crocante si suculente in acelasi timp.
Si, fiindca aroma de ulei de masline cu suc de lamaie si oregano ma face sa visez la insorita coasta a Italiei, o "stracciatella" de legume de sezon( ceapa verde, sparanghel verde, ardei gras rosu, morcov) este modul ideal de a definitiva asezonarea tagliatellelor.
Reteta este speciala, dar foarte usoara si rapida, ideala pentru o cina sanatoasa in familie.

Ingrediente:
-2 fileuri de somon de aproximativ 200 de grame fiecare (pentru 2 persoane , evident)
-un ardei gras rosu
-un dovlecel (daca gasiti zucchini- perfect, daca nu, merge si cel alb, dar trebuie sa-i curatati coaja)
-2-3 tulpini de sparanghel verde
-un morcov
-o lamaie
-o rosie
-cateva linguri de rosii pasate
-cativa catei de usturoi
-ulei de masline
-sare
-piper
-oregano uscat

Spalati fileurile de somon si sectionati-le pe din 2 pe latime, dar fara sa separati complet jumatatile.

Caliti cateva minute putina ceapa verde tocata si o jumatate de ardei rosu taiat cubulete.

Umpleti somonul cu amestecul de ardei si ceapa verde, adaugati cateva felii de usturoi proaspat, presarati sare , piper, oregano dupa gust. Stropiti cu putin suc de lamaie si apoi impachetati somonul.

Puteti sa prindeti marginile libere ale somonului cu scobitori , pentru a fi siguri ca nu se desface. Ungeti fileurile impachetate cu rosii pasate amestecate cu putin ulei de masline si putin suc de lamaie si presarati iar piper si oregano. In felul acesta somonul va capata o glazura rosiatica, delicioasa.

Ungeti tava cu putin ulei, asezati fileurile de somon si apoi coaceti-le la 180 de grade, 20-25 de minute (in functie de cat de groase sunt fileurile).
Intre timp, va ocupati de garnitura, ca sa fie totul gata in acelasi timp.
Folositi 2 tigai, ca sa mearga repede.
In prima tigaie, caliti usor ceapa verde, sparanghel si morcov taiate cubulete. Daca vreti, adaugati si un catel de usturoi pisat, pentru un plus de aroma. Cand sunt aproape facute, dar inca destul de ferme, opriti focul. Stropiti cu suc de lamaie, adaugati sare si piper si lasati-le sa se linisteasca. "Stracciatella" de legume trebuie sa fie crocanta, asa ca nu exagerati cu timpul de calire. Legumele trebuie sa ramana cat mai crude posibil.

In a 2-a tigaie pregatiti tagliatellele. Taiati dovlecelul si morcovul in fasii lungi si subtiri (cel mai usor este daca folositi aparatul de curatat fructe si legume).
Caliti usor fasiile de morcov, dupa un minut adaugati-le si pe cele de zucchini si lasati-le 2 minute pe foc amestecand mereu. Apoi turnati "straciatella" peste tagliatelle, amestecati bine si opriti focul.

Intre timp somonul e gata.

Sa va zic un mic secret: cand scoateti tava din cuptor, stropiti imediat pestele cu putin suc de lamaie. Veti reinvia rapid toate aromele si culorile preparatului.

Se aranjeaza platourile de servire. Peste fiecare fileu umplut de somon se pune cate o felie proaspata de rosie si un varf de sparanghel calit.
Tagliatelle se ruleaza ca spaghetele si se dispun elegant in colturile platourilor. Din loc in loc, cate un cubulet din aromata straciatella de legume si putin sos vor inconjura festiv somonul.

Serviti imediat si pregatiti-va sa primiti laude :)!
Si acum o sectiune delicioasa pentru voi:

Pofta buna!