Friptura de miel la cuptor este o reteta traditionala romaneasca, preparata in special cu ocazia sarbatorilor de Paste. Vinul alb si ierburile aromatice fragezesc si parfumeaza carnea de miel, dandu-i o aroma imbietoare. Menta verde, rozmarinul si cimbrul sunt vedetele aromatice ale acestui preparat.
Ingrediente:
-cateva bucati de miel (in poza sunt bucati de pulpa)
-un pahar mare de vin alb
-putin ulei de masline (sau de floarea-soarelui)
-cativa catei de usturoi
-un fir de ceapa verde
-menta proaspata, cimbru si rozmarin
-sare, piper, ardei iute
Ungeti tava cu ulei. Spalati carnea, scurgeti-o si asezati-o in tava, presarati-o cu sare , piper si ardei iute, dupa gust. Ungeti fripturile cu usturoiul macinat.
Tocati fin ierburile aromatice si ceapa verde si presarati-le peste bucatile de carne (cu generozitate). Turnati vinul alb.
Lasati fripturile sa se marineze cateva ore in tava (la frigider, acoperite cu folie de aluminiu). Scoateti tava din frigider si lasati-o sa ajunga la temperatura camerei.
Apoi introduceti tava in cuptor, la 180 de grade Celsius.
Dupa 30 de minute, scoateti folia (arata ca in fotografia de mai sus: carnea e aproape facuta, dar nerumenita).
Introduceti iar tava in cuptor si mai lasati-o inca 20-30 de minute, stropind frecvent fripturile cu sosul din tava. Ideea e ca vreti sa se rumeneasca putin, asa ca urmariti pana cand obtineti o culoare maronie.
Friptura de miel se serveste imediat, fierbinte, cu garnitura de cartofi picanti ,la tava, ciuperci la cuptor, salata verde si sos de iaurt.
Delicioasa, moale si aromata, friptura de miel la tava in sos de vin este o reteta ideala pentru zilele de Pasti (si nu numai)!
Pofta buna!