luni, 9 august 2010

Chutney de caise

In sezonul estival se potriveste foarte bine o dieta exotica, cu arome incitante si...incendiare, ca vremea de afara.
Este cazul sa descoperim farmecul culinar al Indiei, de aceea va propun o reteta usoara, parfumata,de sezon, avand ca ingrediente principale parfumatele si catifelatele caise.
Chutney este denumirea englezeasca a celebrului si versatilului sos indian "chatni". Chutney este un sos dulce-acrisor, picant, aromat cu multe ierburi si condimente , care insoteste, in general , felul principal.
Exista o sumedenie de feluri de chutney: de mango, de lamaie verde, de nuca de cocos, de rosii cu ghimbir, de menta si coriandru, etc.
Chutney se poate face la rece, dar cele mai multe retete presupun o coacere, deoarece trebuie sa se obtina consistenta unui gem.
Pentru aromatizare se foloseste ghimbirul, curry, anason, coriandru, chimen, chilli (dupa placul fiecaruia), iar pentru conservare, otet si suc de lamaie.
Acest sos-gem foloseste atat zaharul, cat si sarea, deopotriva, rezultand un gust dulce-picant-acrisor foarte exotic si interesant.

Vom face astazi o adaptare a celebrului sos indian, folosind unele dintre cele mai gustoase si parfumate fructe locale, caisele.
Alegeti cateva caise bine coapte, extrem de zemoase si parfumate. Cu cat fructele sut mai coapte, cu atat chutney va fi mai bun.
Mixati-le pana obtineti un piure.

Incingeti o lingura de ulei de masline. Adaugati piureul de caise si lasati-l sa scada la foc mic, amestecand des.

Tocati putin ardei iute si adaugati-l (puteti sa adaugati cat de mult ardei iute doriti).

Adaugati o lingura de praf de curry.

Apoi adaugati 3 lingurite cu varf de zahar brun. Amestecati.

Tocati busuioc si coriandru proaspat si adaugatile in sos. Turnati o lingura de otet si una de suc de lamaie.

Presarati piper negru, dupa gust. Inca o lingura de curry nu strica.

In final, adaugati un detaliu exotic: stafide aurii. Vor coferi o textura grosiera sosului, pentru a va oferi o senzatie gustativa deosebita.

La sfarsit, gustati, adaugati un praf de sare si inca un pumn de ierburi aromatice proaspete tocate (pentru un plus de aroma).


Amestecati si retrageti de pe foc.

Se serveste cu preparate exotice de carne sau peste. In cazul de fata, cu delicioase cubulete de somon in crusta de alune de padure, rumenite in cuptor.

Pofta buna!