miercuri, 4 august 2010

Lapte de migdale (reteta rapida)

Una dintre cele mai simple si delicioase retete din categoria "raw food" (mancare cruda sau "hrana vie") este laptele de migdale. Procedeul este simplu si rapid (mai ales daca aveti migdalele gata macinate). Se poate face si din nuci, alune de padure, nuci braziliene, caju, macadamia, seminte de in, floarea-soarelui, susan, etc.
Va prezint o combinatie foarte fina si placut aromata: lapte de migdale cu susan alb, miere de flori de portocal si scortisoara. Servit cu gheata, este un deliciu racoritor si sanatos, care va va binedispune in zilele caniculare de vara.

Acest lapte se serveste imediat sau se pastreaza la frigider (in recipiente etanseizate) 1-2 zile. Este ideal pentru vegetarieni, pentru cei care tin post sau vor sa manance curat si sanatos. Laptele se prepara si din migdale intregi, dar atunci este mai bine sa le hidratati (le lasati in apa 8-10 ore) , apoi le decojiti si le mixati.

Ingrediente:
-o cana si jumatate de migdale macinate
-2 linguri cu varf de susan alb
-2 linguri de miere (am folosit-o pe cea de flori de portocal, pentru un parfum exotic)
-3 cani de apa plata

Se pun toate ingredientele in blender. Deja incepe sa capete o culoare laptoasa.

Se mixeaza, la viteza maxima, circa 2 minute.

Se strecoara printr-o sita fina sau tifon (daca aveti un blender puternic, nu ramane foarte mult miez de migdale).

Asa arata dupa filtrare: aspect identic cu laptele clasic, culoare si consistenta similara, cu parfum discret de miere. Gustul mi s-a parut foarte bun si fin, dar il las la aprecierea voastra.

O revelatie naturala!

Se serveste rece sau cu cuburi de gheata. Daca il pudrati cu scortisoara, atunci aveti un adevarat frappe vegetarian.

Este perfect la mic dejun sau gustari, cu muesli, in combinatie cu fructe sau pe langa un trigon cu mure si nuca , vegetarian, evident.

Pofta buna!